'Zaslužujemo više i bolje'

Zaposlenici riječkog centra za socijalnu skrb podržali kolege u Zadru: ‘Našli su se u središtu hajke’

Mirjana Grce

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

U vrijeme svoje stanke na poslu okupili su se pred riječkim Centrom i izrazili nezadovoljstvo stanjem u sustavu socijalne skrbi te pružili podršku svim svojim kolegicama i kolegama iz Centra za socijalnu skrb Zadar »koji su se našli u središtu hajke traženja krivca«.RIJEKA Izražavajući duboko žaljenje zbog tragičnog događaja u Pagu, ali i ukazujući na probleme u sustavu socijalne skrbi, zaposlenici riječkog Centra za socijalnu skrb i članovi Udruge socijalnih radnika Rijeka pridružili su se akciji Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske naslovljenoj »Zaslužujemo više i bolje«.


U vrijeme svoje stanke na poslu okupili su se pred riječkim Centrom i izrazili nezadovoljstvo stanjem u sustavu socijalne skrbi te pružili podršku svim svojim kolegicama i kolegama iz Centra za socijalnu skrb Zadar »koji su se našli u središtu hajke traženja krivca«.


– Kao i mnogi slučajevi do sada i ovaj je pokazao da se javnost upoznaje s radom centara za socijalnu skrb tek nakon što se dogodi tragedija.
Uvjereni smo da cjelokupna javnost nije upoznata s načinom rada centara za socijalnu skrb kao i činjenicom da centri primjenjuju zakone iz različitih pravnih i socijalnih područja (od zaštite najsiromašnijih članova društva, zaštite i prava djece, osoba s invaliditetom, starih i nemoćnih osoba, duševno bolesnih osoba, skrbništva, udomiteljstva) da sudjeluju u sudskim postupcima (prekršajni, kazneni, građanski/obiteljski) kao i da je položaj svih zaposlenika u centrima specifičan na način da s jedne strane predstavljaju državu i moraju se strogo držati važećih zakona, dok s druge strane moraju raditi u interesu osoba kojima se usluge pružaju, a što je ponekad vrlo ograničavajuće obzirom na mogućnosti, tih istih zakona, objasnila je uz ostalo u priopćenju mag. socijalnog rada Dragica Bojka-Gergorić, predsjednica Udruge socijalnih radnika Rijeka zajedno sa zaposlenicima riječkog Centra.


U tom pisanom obraćanju javnosti, kao i na samom skupu, je među gorućim problemima u centrima izdvojeno: nedovoljan broj stručnog kadra svih profila, normativi koji ne prate stvarne potrebe korisnika, loši i neadekvatni radni prostori, nedostatak sredstava za rad, da su socijalni radnici izrazito deficitarna profesija.


– Svjesni smo činjenice da ne postoji idealno rješenje, ali smo jednako tako svjesni da se sadašnje stanje može i mora značajno promijeniti. To je nemoguće bez stvarne želje za promjenama i podrške nadležnog Ministarstva i Vlade Republike Hrvatske, apelirali su.