Raspisan natječaj

Započeo “lov” na studentske ležajeve u Rijeci. Na raspolaganju je ukupno 1.250 mjesta

Ingrid Šestan Kučić

Studenti smješteni na Trsatu mjesečno krevet plaćaju 532 kune, a u naselju »Ivan Goran Kovačić« 380 kuna / Foto S. DRECHSLER

Studenti smješteni na Trsatu mjesečno krevet plaćaju 532 kune, a u naselju »Ivan Goran Kovačić« 380 kuna / Foto S. DRECHSLER

Natječaj za popunjavanje smještajnih kapaciteta na dvije lokacije – u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« te u naselju Trsat – otvoren je do 26. srpnjaRIJEKA – Studentski centar Sveučilišta u Rijeci raspisao je natječaj za dodjelu subvencioniranog smještaja redovitim studentima u objektima smještaja te ustanove, a ukupno se nudi 1.250 ležajeva. Riječ je o smještajnim kapacitetima na dvije lokacije, odnosno u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« te u naselju Trsat, a natječaj je otvoren do 26. srpnja.


Uz smještajne kapacitete u studentskim domovima riječkim se studentima, kaže ravnatelj Goran Manestar, nudi i 30 mjesta u Učeničkom domu Lovran.


Novo pravilo


Prema pravilniku od ukupnog broja smještajnih kapaciteta obnovljenih ili izgrađenih sredstvima iz Strukturnih fondova EU-a, najmanje 50 posto treba namijeniti za studente s lošim socioekonomskim statusom, čiji ukupni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65 posto proračunske osnovice. Stoga će se za studente u nepovoljnom položaju, odnosno za studente koji zadovolje taj socijalni kriterij i studente s invaliditetom u objektima smještaja na Trsatu rezervirati najmanje polovina ležajeva te će se na taj način dati prednost osobama u nepovoljnom položaju, a Manestar kaže da je ovo posljednja godina u kojoj se Studentski centar mora pridržavati tog pravila.
– U studenom završava ta obveza te će se od iduće godine na Trsatu smještajni kapaciteti moći koristiti i u komercijalne svrhe, kaže ravnatelj.


Danas rasprava i o cijeni prehrane

 


Uz realnu potrebu za rastom cijena smještaja zbog rasta cijene energenata postoji i realna potreba za rastom cijene prehrane na koju uz cijenu energenata utječe i rast cijene namirnica. Stoga će se danas, kaže Manestar, u zadarskom Studentskom centru održati sastanak koordinacije Zajednice studentskih centara na kojem će se raspravljati o pokriću cijene prehrane, ali i o novom Pravilniku o studentskoj prehrani, uvođenju eura i dvostrukom prikazivanju cijena.

Studenti smješteni na Trsatu mjesečno krevet plaćaju 532 kune, a u naselju »Ivan Goran Kovačić« 380 kuna, a Manestar kaže da postoji realna potreba za povećanjem cijene smještaja, jer sami trošak daleko je veći od cijene koštanja smještaja.


– Cijene smještaja nisu godinama mijenjane. Smještaj i prehrana studenata ne smiju biti profitabilni, ali se razlika cijene nadoknađivala iz prihoda Student servisa. Međutim sad ni to nije dovoljno, jer sve su cijene enormno porasle. Zato pozdravljamo povećanje limita studentske zarade s 15.000 na 22.500 kuna, navodi Manestar.


 Kapacitet SN-a »Ivan Goran Kovačić« iznosi 386 ležajeva / NL ARHIVA

Kapacitet SN-a »Ivan Goran Kovačić« iznosi 386 ležajeva / NL ARHIVA


Redoviti studenti


Sukladno Pravilniku, studenti čiji ukupni mjesečni prihod po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65 posto proračunske osnovice, bit će raspoređeni u Studentsko naselje Trsat. Jednokrevetne sobe u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« pripast se studentima prema kriterijima za raspodjelu jednokrevetnih soba koje odlukom utvrđuje Studentski centar Rijeka.


Na natječaj se mogu prijaviti redoviti studenti koji pohađaju preddiplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij u statusu redovitog studenta i studenti s invaliditetom koji pohađaju poslijediplomski sveučilišni studij na visokim učilištima u Hrvatskoj, koji su ujedno i hrvatski državljani ili državljani zemlje članice Europske unije s prijavljenim boravkom u Hrvatskoj, i koji imaju odobren status stranaca na stalnom boravku u Hrvatskoj, kao i osobe sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, a koji nemaju zasnovan radni odnos ili ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja ili poljoprivrede i šumarstva. Rezultati natječaja bit će objavljeni 8. kolovoza.