Nagrade u šest kategorija

Zaklada Sveučilišta u Rijeci dodijelila nagradu za životno djelo Zdravku Lencu

Hina

Zdravko Lenac

Zdravko Lenac

U kategoriji mladi znanstvenik, za područje društvene i humanističke znanosti nagrađena je Antonija Petrlić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, za biomedicinske i prirodne znanosti nagrađena je Paola Kučan Brlić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te za područje tehničke i biotehničke znanosti Luka Grbčić s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u RijeciZaklada Sveučilišta u Rijeci dodijelila je u srijedu godišnje nagrade za 2020. godinu u šest kategorija, a nagradu za životno djelo dobio je Zdravko Lenac s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci.


Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci svake se godine dodjeljuje najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima koji su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom i umjetničkom radu, odnosno svojim javnim i sveukupnim djelovanjem, pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci, te akademskoj i široj zajednici.


U kategoriji mladi znanstvenik, za područje društvene i humanističke znanosti nagrađena je Antonija Petrlić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, za biomedicinske i prirodne znanosti nagrađena je Paola Kučan Brlić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te za područje tehničke i biotehničke znanosti Luka Grbčić s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
Nagrada u kategoriji znanstvenik za društvene i humanističke znanosti dodijeljena je Marku Medvedu s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a za biomedicinske i prirodne znanosti Sandri Peternel s istog fakulteta. Na ovogodišnjoj dodjeli uručene su i nagrade prošlogodišnjim dobitnicima, jer se prošle godine svečanost nije održala zbog pandemije.


Ravnateljica Zaklade Bojana Ćulum Ilić ustvrdila je ovom prigodom da znanost treba gledati kao kreativnu društvenu djelatnost, koja se stalno trudi svima pomoći i razumjeti te oblikovati svijet. “Znanost je izvor društvenog napretka i blagostanja i važno je da i danas razmišljamo o odgovornosti da znanost približimo kreatorima javnih politika, praktičarima i građanima”, rekla je.


Ravnateljica Zaklade ustvrdila je da je bitno vratiti povjerenje u znanost kao vrijednosni sustav, sustav znanja i sredstvo za preobrazbu svijeta u rukama ljudi.


Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija ustvrdila je da je uvijek dobro poticati kulturu nagrađivanja, priznavanja  i prepoznavanja onih koji su stvarno izvrsni. “Zaklada to sjajno radi. Smisao Zaklade je poticati izvrsnost, ali na neki način i vezu sa zajednicom”, rekla je.


Rektorica je dodala da Sveučilište ima snažnu lokalnu misiju biti društveno odgovornim te da ove nagrade potvrđuju da su nagrađeni ne samo izvrsni znanstvenici nego i prepoznaju svoju ulogu u zajednici.