Javni poziv

Zaklada FIPRO odabrala tri poduzetnička projekta, financirat će ih s 600.000 kuna

Ingrid Šestan Kučić

Danas su potpisani ugovori s poduzećima 3DERM iz Rijeke, Lož metalpres iz Plešca i M-Box International iz ČabraZaklada FIPRO danas je potpisala ugovor o financiranju komercijalizacije inovacija s poduzećem 3DERM iz Rijeke za projekt »Teledermatologija u svrhu približavanja visokokvalitetne medicinske usluge širokoj populaciji«, kao i s tvrtkom Lož metalpres iz Plešca za projekt »Nova Matrica R 1/2« te M-Box International iz Čabra za projekt »Poboljšanje montaže nosača razdjeljnika«.


Potpisanim ugovorima Zaklada će poduprijeti provedbu projektnih aktivnosti ovih poduzetnika sa 600 tisuća kuna u idućih 6 mjeseci, koliko će trajati financiranje.


Financiranje je odobreno temeljem javnog poziva zaklade, a dodjelom ovih financijskih sredstava iz projekta »Komercijalizacija inovacija« Zaklada FIPRO i PGŽ, Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, nastavljaju podupirati inovatorstvo od 2009. godine, kad je Županija pokrenula projekt te je, uključivši ovu financijsku dodjelu, dosad poduprto 35 poduzetnika u iznosu od 3,7 milijuna kuna.
Sredstva se dodjeljuju za financiranje troškova razvoja i komercijalizacije inovacija, izrade ili nabave potrebne opreme, alata i materijala za izradu inovacije, izrade, ispitivanja, usavršavanja prototipa proizvoda ili postupka pružanja usluge, pripreme za izlazak na tržište, promotivnih aktivnosti te aktivnosti ugovaranja i razvoja distributivno-prodajnih kanala, certificiranja ili atestiranja proizvoda ili usluga radi izlaska na tržište te pretraživanja stanja tehnike, pripreme i zaštite intelektualnog vlasništva.


Navodeći kako se radi o važnoj pomoći jer su nedavno osnovali tvrtku, predstavnica 3DERM-a Ines Brajac kazala je da je medicinska oprema skupa te treba puno izdvajati za nju.


– To je veliko opterećenje u startu. Također nam je vrlo interesantno što imamo »grace period« za otplatu onog dijela koji nije bespovratan. Svakako je ovakvo financiranje dobrodošlo poduzetnicima u početku, istaknula je Brajac.


Predstavnik Lož metalpresa Roberto Kocman zaključio je da će financiranje po ovom modelu ubrzati ulaganja i omogućiti razvoj i realizaciju profitabilnijih projekata, a sufinanciranje projekata u velikoj mjeri pospješuje i olakšava poslovanje.