Natječaj

Zajedno s Inom nagrađujemo školske ekoprojekte, izabrali smo one najbolje

Sanja Gašpert

Komisija u sastavu Slavica Rukavina, Koraljka Vahtar Jurković i Bruno Lunčarić birala je najbolje školske ekoprojekte / Foto Marko Gracin

Komisija u sastavu Slavica Rukavina, Koraljka Vahtar Jurković i Bruno Lunčarić birala je najbolje školske ekoprojekte / Foto Marko Gracin

Oduševljeni smo znanjem, zalaganjem i entuzijazmom odgajatelja i učitelja - mentora malenima i velikima koji su i ove godine osmislili brojne, raznolike i iznimno zanimljive ekoprojekteU povodu školske godine 2021./2022., INA i Novi list su već tradicionalno početkom rujna godine otvorili natječaj kojim nagrađuju tri najbolja ekoprojekta osnovnih ili srednjih škola i dječjih vrtića.


Natječaj je bio otvoren do 30. studenog i na njega je dostavljen veliki broj školskih ekoprojekata iz cijele Hrvatske.


GEKO-EKO dezinficijens


Prva nagrada otišla je Gimnaziji Eugena Kumičića Opatija (GEK) za ekoprojekt GEKO-EKO dezinficijens, kojim se, kako je istaknuto u obrazloženju, realizira povijesni aspekt i ekološko branje lovora te kemijska obrada lovora u cilju pripreme GEKO-EKO dezinfekcijskog sredstva.
Uz to se upoznavaju dobrobiti primjene lovora kroz povijest. U projekt su uključeni učenici dviju škola – GEK-a i Prirodoslovne grafičke škole Rijeka (PGŠRI).


Štednja energije i Voda pokretač


Drugu nagradu dijele dvije ustanove – Učenički dom Lovran za ekoprojekt Štednja energije, kojemu je cilj razviti svijest o potrebi štednje energije poučavanjem praćenja troškova struje i vode te osmišljavanjem plana štednje, kao i Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka za ekoprojekt Voda je pokretač prirode.


Svrha projekta je apeliranje na racionalno korištenje vode, a što obuhvaća široki spektar radnji u cilju štednje, odnosno smanjenja potrošnje pitke vode.


Buš došel u Zlatar i Bicikl na sigurnom


I treću nagradu dijele dvije ustanove – Srednja škola Zlatar za ekoprojekt “Buš došel u Zlatar”, kojemu je cilj osvještenost o važnosti uključivanja u očuvanje okoliša te podizanje psihofizičkog zdravlja, a pri tome se daje važnost korištenju obnovljivih izvora energije, kao i Osnovna škola Trnsko za ekoprojekt Bicikl je na sigurnom.


Cilj projekta je potaknuti na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva te obuhvaća aktivnosti očuvanja i poboljšanja kakvoće zraka. Ujedno se daje važnost podizanju sigurnosti u vožnji bicikla te promicanje i podizanje razine prometne kulture.


O najboljim ekoprojektima odlučivala je tročlana komisija INA-e i Novog lista u sastavu izv. prof. dr. sc. Koraljka Vahtar-Jurković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, Slavica Rukavina, rukovoditeljica Zaštite okoliša Rafinerije nafte Rijeka i Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekata Novoga lista, na sastanku održanom u zgradi Novog lista.


Svi projekti vrijedni svake pohvale


Članovi komisije zaprimili su na pregled i ocjenu sve ekoprojekte koji su prijavljeni na ovogodišnji natječaj.


Bili su suglasni u tome kako su svi prijavljeni projekti zaista kvalitetni i vrijedni svake pohvale te kako nemaju lak zadatak da odaberu najbolje. Nakon obrazloženja izdvojenih projekata donesena je jednoglasna odluka.


– Oduševljeni smo znanjem, zalaganjem i entuzijazmom odgajatelja i učitelja – mentora malenima i velikima koji su i ove godine osmislili brojne, raznolike i iznimno zanimljive ekoprojekte.


Stoga najprije velike pohvale svima koji su poslali svoje prijedloge. Trudili smo se među njima nagraditi one koji su tematikom bili najaktualniji, one u koje su učenici utkali svoja znanja koja stječu u školi, kao i one koji su svojim rezultatom usmjereni prema povezivanju s lokalnom zajednicom.


Stoga nam se za prvonagrađeni rad nametnuo dezinficijens na bazi lovora koji projekt kao dodatnu kvalitetu nosi činjenicu da je osmišljen u suradnji učenika dviju srednjih škola. Drugu nagradu sporazumno smo dodijelili dvama projektima usmjerenim na štednju energije i smanjenje emisija u okoliš, a treću poticanju mobilnosti bez emisija u okoliš i, u ovim posebnim uvjetima pandemije, posebno poželjnoga boravka na otvorenom, kazala je prof. dr. Koraljka Vahtar-Jurković.


Bilo je jako teško izabrati


Projekt izbora najboljih ekoprojekata osnovnih ili srednjih škola i dječjih vrtića i ove je godine podržala INA-a.


– Drago nam je što smo i ove godine podržali projekt Novog lista, s ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša i poticanja učenika na aktivno uključivanje u ekološke projekte od koristi za njihove lokalne zajednice.


Bilo je iznimno teško izabrati između zaista velikog broja kvalitetnih projekata, no nastojali smo izabrali upravo one najbolje.


Veseli nas velik interes i mnogo kreativnih projekta koje dobivamo na izbor, a njihova će realizacija ostaviti trajnu vrijednost u okolišu, rekla je članica komisije Slavica Rukavina iz Rafinerije nafte Rijeka.