Veliki iskorak

Zajednički akademski život deset sveučilišta: Riječko se od jučer nalazi u virtualnom YUFE kampusu

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija / Foto: V. KARUZA

Ilustracija / Foto: V. KARUZA

Konkretno, naši će studenti moći birati i pohađati online kolegije s ostalih sveučilišta YUFE mreže, kao što će naše kolegije slušati studenti s ostalih sveučilišta. Tako će studenti moći stvarati svoje internacionalne personalizirane kurikulume, živeći i studirajući na Sveučilištu u Rijeci, pojašnjava rektoricaRIJEKA – Virtualni YUFE kampus jučer je službeno otvorio svoja vrata, a na njemu se može naći studentski portal koji će studentima iz različitih europskih zemalja i različitih sredina omogućiti upis predmeta s drugih YUFE sveučilišta. Studentski portal pružit će studentima sve potrebne informacije o postupku prijave, a riječ je o tek prvom od nekoliko portala usmjerenih na različite skupine dionika i područja djelovanja YUFE-a. Mreža mladih sveučilišta za budućnost Europe – Young Universities for the Future of Europe (YUFE) snažno je strateško partnerstvo mladih, istraživački intenzivnih sveučilišta iz niza europskih država.


Virtualni kampus omogućit će studentima, a uskoro i nastavnom i nenastavnom osoblju, kao i građanima, da »putuju« Europom i posjete 10 sveučilišta u 10 različitih europskih zemalja i čine sve što mogu kako bi pridonijeli izgradnji Europskog sveučilišta. Riječ je o sveučilištima iz Belgije, Cipra, Engleske, Finske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Poljske i Španjolske, a riječko sveučilište jedini je hrvatski član u mreži.


Veliki iskorak


YUFE mreža aktivno je radila na stvaranju prve verzije YUFE virtualnog kampusa, jedinstvenog i interaktivnog virtualnog okruženja koje sadržava informacije za sve članove YUFE zajednice. YUFE virtualni kampus predstavlja središnju točku YUFE mreže, okupljajući sve YUFE aktivnosti u personaliziranom digitalnom okruženju, slijedeći tako svoj cilj promicanja dostupnog međunarodnog obrazovanja, mobilnosti, višejezičnosti i zajednice sveučilišta koja rješavaju europske izazove.
Navodeći kako je pokretanje prvog virtualnog kampusa deset sveučilišta u Europi svakako veliki iskorak ne samo za Sveučilište u Rijeci, rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija kaže da se usudi reći da je to iskorak i za cijelu Europu i projekt Europske komisije pod nazivom Europska sveučilišna inicijativa.


– Studenti, nastavnici, zaposlenici s deset sveučilišta YUFE mreže započinju svoj zajednički akademski život i rad koji im omogućuje prilike koje su do sada bile nezamislive i neizvedive. Unutar cjeline virtualnog kampusa, za sada su pokrenute samo preliminarne usluge YUFE Studentskog portala, a plan je da se sustav i mogućnosti virtualne suradnje kontinuirano nadograđuju i proširuju. U vremenima u kojima nam je fizička mobilnost znatno reducirana, virtualna mobilnost i suradnja je ključna, ali mi je ne doživljavamo samo kao nužnost, nego i kao veliku mogućnost. Konkretno, naši će studenti moći birati i pohađati online kolegije s ostalih sveučilišta YUFE mreže, kao što će naše kolegije slušati studenti s ostalih sveučilišta. Tako će studenti moći stvarati svoje internacionalne personalizirane kurikulume, živeći i studirajući na Sveučilištu u Rijeci. Sveučilište u Rijeci tako, virtualnim kampusom, postaje posve drugačiji internacionalni prostor studiranja od onog na koji smo navikli, pojašnjava prof. dr. Prijić Samaržija.


Europska diploma valjana svuda u Europi

Kako bi omogućili pristup svim sustavima i resursima YUFE sveučilišta, mreža će također uvesti i YUFE studentsku iskaznicu, valjanu na svim sveučilištima koja su dio mreže. Službeni jezik YUFE studijskih programa biti će engleski, ali studenti koji budu proveli period studiranja na sveučilištu u drugoj državi bit će ohrabreni i podržani u učenju jezika države domaćina. Jednom kada uspješno završe svoj studij, studenti će primiti europsku diplomu koja će biti valjana bilo gdje u Europi. Diploma će prepoznati ne samo akademski uspjeh studenata, već i njihov trud uložen u mobilnost, učenje jezika, profesionalno usavršavanje, stručnu praksu i volontiranje u zajednici. Izvanredni studenti ili zainteresirani građani koji žele pratiti pojedini online ili fizički kolegij moći će također koristiti YUFE ponudu.


Za redovite studente koji studiraju na partnerskim sveučilištima u Europi, YUFE će razviti smještajna rješenja koja će poticati kulturalni kontakt, međusobnu podršku i integraciju u lokalnu zajednicu. Jedna od opcija koju YUFE razmatra jest opremanje posebnih domova gdje bi studenti mogli besplatno živjeti tijekom svog boravka i biti u bliskom dodiru s lokalnim stanovništvom. Studentima će biti pružena prilika da doprinesu zajednici u svome susjedstvu te da njeguju kulturu međusobne podrške u svim YUFE gradovima i zajednicama. YUFE studenti će tako biti neposredno uronjeni u lokalno i regionalno društvo te će na taj način biti katalizator za daljnju europsku integraciju.

Sto online kolegija


U ponudi je, dodaje, više od 100 novih online kolegija za sljedeći semestar, koje će studenti moći početi birati od 30. studenog. Neki se mogu birati i u kontekstu fizičke mobilnosti, ali svi u formi virtualne mobilnosti.


– Radi se o više od 70 akademskih kolegija i više od 30 kolegija u području edukacije stranih jezika, od grčkog i turskog preko francuskog, njemačkog, nizozemskog ili engleskog za računarstvo do našeg kolegija hrvatskog jezika za strane studente. Moram priznati da su mnogi ponuđeni kolegiji takvi da bih i ja rado slušala predavanja. Početkom prosinca kreće i poziv studentima za mogućnost stjecanja posebnog YUFE dodatka diplomi, što je još jedna inovacija u svijetu europskog visokog obrazovanja. Ponuda akademskih aktivnosti za istraživače i nastavnike, kao i za zaposlenike je također pokrenuta unutar virtualnog kampusa, ali su studenti bili prioritetni u prvoj fazi ‘lansiranja’ virtualnog kampusa. Za sada, dok smo u pilot -fazi, broj studenata koji mogu birati predmete nije neograničen i postoji sustav selekcije, ali je u planu da svaki student koji ima interes, ima i priliku ove vrste studiranja, najavila je rektorica.