Priznanje

“Zaigrani Bakar” nagrađen kao najbolji kulturno-turistički proizvod

Sanja Gašpert

Foto TZ Bakar

Foto TZ Bakar

"Zaigrani Bakar" inovativna je baštinska šetnja koja male i velike vodi u zagonetno istraživanje bakarskih povijesnih tajniSamovođena igrificirana tura “Zaigrani Bakar”, inovativna baštinska šetnja koja male i velike vodi u zagonetno istraživanje bakarskih povijesnih tajni, odlukom stručnog žirija nagrađena je u kategoriji najboljeg kulturno-turističkog proizvoda na IX. međunarodnom kongresu povijesnih gradova, održanom u Solinu, u organizaciji solinske Turističke zajednice, Grada Solina i hotela President.


Riječ je o etabliranoj manifestaciji usmjerenoj ka promociji kulturnog turizma u gradovima bogate povijesne baštine.

– Ove godine odlične vijesti s Kongresa stižu i na Kvarner. Naime, naš mali biser velikih priča – Bakar – osvojio je nagradu “Plautilla” – plaketu sa zlatnim znakom koja se u sklopu događanja dodjeljuje najboljim sadržajima u četiri kategorije.


“Plautilla” se smjestila u sad već podulji niz priznanja koja Bakar posljednjih godina osvaja za svoj inovativni i održiv pristup razvoju kulturno-turističke destinacije.


Ovog puta je, samo dva mjeseca nakon lansiranja, nagrađena samovođena igrificirana tura “Zaigrani Bakar”. Inovativna baštinska šetnja koja male i velike vodi u zagonetno istraživanje bakarskih povijesnih tajni, odlukom stručnog žirija nagrađena je u kategoriji najboljeg kulturno-turističkog proizvoda, rekla je na svečanosti dodjele nagrada u Solinu direktorica Turističke zajednice Grada Bakra Sonja Jelušić Marić, koja je ujedno i koautorica koncepta ture.


Istaknula je da proizvodi poput ovoga nastaju timskim radom te dugoročno orijentiranim promišljanjem destinacijskog razvoja i njegove baštinske osnove.


Također, direktorica se zahvalila svojim suradnicima na odličnoj suradnji te svim pokroviteljima projekta – Hrvatskoj turističkoj zajednici, Turističkoj zajednici Kvarnera, Gradu Bakru, Industrijskoj zoni Bakar i INA d.d., koji su omogućili da ova inovativna ideja zaživi.


Osim Bakra, na kongresu su nagrađeni i vukovarski Vodotoranj u kategoriji najboljeg povijesnog lokaliteta, TZ općine Motovun za najbolji kulturno-turistički itinerar za turu “Mračne tajne motovunske čarobnice Dilette” te splitski hotel “Antique” za najbolji tematski hotel.


– Što se “Zaigranog Bakra” tiče, njega, s obzirom na spomenuti samovođeni princip prema kojem je osmišljen, možete doživjeti već danas.


Sve što trebate učiniti je zaputiti se do Bakra te u tamošnjem turističkom uredu podići svoj primjerak brošure s uputama za obilazak. Prema scenariju poznate baštinske interpretatorice Ive Sille, njime vas vode znamenite ličnosti iz bakarske povijesti – plemkinja Ana Katarina Zrinska, legendarni slijepi vodonoša Ivan Čop te veliki znanstvenik (i bakarski zet) Andrija Mohorovičić, poručila je direktorica bakarske Turističke zajednice Sonja Jelušić Marić.