Do 4. studenog

Za učenike srednjih škola i studente u Rijeci 49 novih stipendija

Ingrid Šestan Kučić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Daroviti srednjoškolci i studenti mogu očekivati ukupno 38 stipendija, šest stipendija planirano je po socijalnom kriteriju, dok se dodjeljuje pet studentskih stipendija za deficitarna zanimanjaGrad Rijeka objavio je natječaje za dodjelu stipendija darovitim učenicima i studentima, kao i studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke te natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima prema socijalnim kriterijima u školskoj ili akademskoj godini 2020./2021. Ukupno će se dodijeliti 49 novih stipendija.


Natječajem za darovite učenike i studente dodijelit će se ukupno 38 novih stipendija, a od toga 11 stipendija za darovite učenike 3. i 4. razreda srednjih škola te 27 stipendija za darovite studente. Temeljni kriterij za izbor korisnika stipendije je darovitost.


Bodovanje


Pristupnici natječaju boduju se prema uspjehu u obrazovanju, priznatim postignućima te prema mišljenju profesora-mentora i rezultatima psihologijskog testiranja. Prijavu na Natječaj za darovite učenike 3. i 4. razreda srednjih škola i za darovite studente pristupnik obavezno ispunjava u elektroničkom obliku na obrascu dostupnom na internetskoj stranici Stipendisti on-line prijava pristupnika, uz koju treba priložiti i potrebnu dokumentaciju.
Natječajem za dodjelu stipendija za učenike i studente prema socijalnim kriterijima dodijelit će se ukupno šest stipendija, od čega 4 stipendija za učenike srednjih škola i 2 stipendije za studente. Mjesečni iznos stipendije je 850 kuna i dodjeljuje se za 12 mjeseci školske ili akademske godine.


Broj stipendija te visinu mjesečnog iznosa stipendija za svaku školsku i akademsku godinu utvrđuje gradonačelnik Grada Rijeke na temelju Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima, a čiji sastavni dio su Kriteriji za stjecanje prava za dodjelu stipendije.


Također će se dodijeliti pet novih stipendija studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke, a po dvije stipendije dodjeljuju se za magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i magistra logopedije, te jedna stipendija za magistra edukacije fizike i matematike.


Mjesečni iznos stipendije je 1.100 kuna i dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine. Rok za podnošenje prijave je do 4. studenog, a pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije imaju učenici, odnosno redoviti studenti koji su državljani Hrvatske koji imaju prebivalište na području grada Rijeke.


Od 1993. godine


Grad Rijeka dodjeljuje stipendije za darovite učenike srednjih škola i studente od 1993. godine, a što je i danas dio strateškog cilja 3. Strategije razvoja Grada Rijeke za razdoblje 2014. – 2020. godine. Time Grad Rijeka potvrđuje ostvarenje jednog od svojih prioriteta – ulaganje u znanje mladih.


U tom je razdoblju isplaćeno preko 3.107 godišnjih stipendija. Od školske 2014./2015. godine Grad Rijeka dodjeljuje stipendije za učenike srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima. Dodjelom stipendija želi se premostiti ekonomsku prepreku za ulazak mladih nepovoljnijeg socioekonomskog statusa u sustav obrazovanja, a istovremeno djeluje i na smanjivanje trenda njihovog napuštanja formalnog obrazovanja i ranijeg ulaska u svijet rada.


Stipendije za studente s prebivalištem na području grada Rijeke koji se obrazuju za deficitarna zanimanja Grad Rijeka dodjeljuje od akademske 2010./2011. godine, a na temelju podataka prikupljenih od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ureda državne uprave te potreba u ustanovama Grada. Od tih stipendija proizlazi korist za mlade ljude koji si time osiguravaju zaposlenje, ali i za Grad koji time zadovoljava svoje potrebe za stručnim kadrovima.