Natječaj Doma zdravlja PGŽ-a

Za pet specijalizacija prijavilo se 26 kandidata; rezultati u rujnu

Barbara Čalušić

Najviše kandidata prijavilo se za mjesta liječnika obiteljske medicine / Foto S. DRECHSLER

Najviše kandidata prijavilo se za mjesta liječnika obiteljske medicine / Foto S. DRECHSLER

Prijavljeni konkuriraju za dva mjesta iz obiteljske medicine te po jedno iz područja pedijatrije, ginekologije i opstetricije te oftalmologije i optimetrijeRIJEKA – Na natječaj za pet specijalizacija doktora medicine Doma zdravlja Primorsko-goranske županije prijavilo se 26 kandidata. Prijavljeni konkuriraju za dva mjesta iz obiteljske medicine te po jedno iz područja pedijatrije, ginekologije i opstetricije te oftalmologije i optimetrije.


Prema riječima ravnatelja Doma zdravlja PGŽ-a doc. dr. Vladimira Mozetiča, rezultati natječaja trebali bi biti poznati u rujnu.


– U tijeku je postupak pripreme bodovne liste i razgovora s članovima povjerenstva. Rezultati natječaja trebali bi biti poznati u rujnu. Kandidati su pokazali interes za svaku od specijalizacija, a najviše ih se prijavilo za mjesta liječnika obiteljske medicine, kaže Mozetič.


U tijeku 45 usavršavanja
U ovom trenutku u Domu zdravlja PGŽ-a ukupno je 45 doktora medicine u tijeku specijalističkog usavršavanja, a što se tiče liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, njih 15 je na specijalizaciji iz područja obiteljske medicine, šestero iz pedijatrije, sedmero iz ginekologije te dvoje iz medicine rada i sporta.


U području sekundarne zdravstvene zaštite dvoje je liječnika na specijalizaciji iz područja psihijatrije, četvero iz kliničke radiologije te isto toliko iz fizikalne medicine i rehabilitacije, a po jedan liječnik iz područja gerijatrije, oftalmologije i optimetrije, dermatologije i venerologije, kardiologije, endodoncije s restaurativnom stomatologijom te uža specijalizacija iz dječje i adolescentne psihijatrije.


Ukupno 39 specijalizacija financirano je iz vlastitih sredstava ustanove, sedam iz Europskog socijalnog fonda i sredstava Ministarstva zdravstva putem projekta »Specijalističko usavršavanje doktora medicine«, a jednu specijalizaciju iz ginekologije i opstetricije financira Grad Rab sukladno Ugovoru o međusobnim pravima i obvezama u vezi financiranja i provođenja specijalizacije.


Milijun kuna za specijalizacije


Prosječan trošak po specijalizantu iznosi oko 205.000 kuna godišnje, što u pet godina trajanja specijalizacije čini nešto više od milijun kuna. Time će Dom zdravlja u petogodišnjem razdoblju uložiti oko 39 milijuna kuna u specijalizacije iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.


Dom zdravlja PGŽ-a sudjeluje i u edukaciji medicinskih sestara budući da se trenutačno na Fakultetu zdravstvenih studija usavršava ukupno osmero medicinskih sestara zaposlenih u Domu zdravlja PGŽ-a, od čega je petero na dodiplomskom studiju, a troje na magistarskom studiju sestrinstva.