Bartoja

Svečana sjednica Općinskog vijeća Čavle: Za nove projekte osigurano 20 milijuna kuna iz fondova

Sanja Gašpert

Svečanosti su ton dali i harmonikaši Jakov Krbavac i Danijel Mavar / Foto Marko Gracin

Svečanosti su ton dali i harmonikaši Jakov Krbavac i Danijel Mavar / Foto Marko Gracin

Općina Čavle uspješno je aplicirala na brojne natječaje te povukla oko 20 milijuna kuna za realizaciju svih projekata, a i u nadolazećem periodu slijede veliki projekti za koje je već sada osigurano dodatnih 20 milijuna kuna iz raznih EU i nacionalnih fondova, čulo se u filmu prikazanom na sjedniciČAVLE – Bez obzira na pandemiju, iza nas je jedna vrlo plodna i uspješna godina – u studenom je dovršena energetska obnova Doma kulture Čavle vrijedna 4,3 milijuna kuna, a u tijeku je i rekonstrukcija stare kotlovnice i prelazak s lož ulja na plin.


Nova kotlovnica vrijedna 1,5 milijun kuna tek je početak modernizacije našeg 70 godina starog Doma, jer je započela i izrada projekta rekonstrukcije koji će u budućnosti donijeti bolju iskorištenost prostora, kao i dostupnost slabije pokretnim osobama, kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Čavle, održanoj na trgu iza Doma kulture u sklopu programa obilježavanja blagdana sv. Bartola, zaštitnika istoimene cerničke župe, koji se ove godine slavi i kao Dan Općine Čavle.


Svečana sjednica održana je na trgu iza Doma kulture u Čavlima / Foto M. GRACIN


Javna rasvjeta
Podsjetila je kako je u Gradu Grobniku otvoren novi interpretacijski centar u sjevernoj kuli frankopanskog kaštela, čija je vrijednost oko dva milijuna kuna, kao dio županijskog velikog projekta Putovima Frankopana.


– Porušili smo cijelu međukatnu konstrukciju u Galeriji suvremene umjetnosti Grobnik te napravili potrebna pojačanja i krećemo s dosad najvećim projektom u Kaštelu vrijednim oko četiri milijuna kuna, također financiranim iz EU-a i nacionalnim sredstvima, a koji će nam donijeti sasvim novi izgled kata na kojem se nalazi naša galerija, kao i multimedijalni vodič, rekla je Cvitan Polić.


Dodala je kako je Općina Čavle puno ulagala u sport, pa je tako napravljen novi fitnes park u Čavlima, kod škole, kompletno obnovljeno veliko sportsko igralište Jama, a na jesen kreće projekt uređenja pomoćnog igrališta NK-a Grobničan.


Krenula je izgradnja vodovodnih i kanalizacijskih ogranaka, pa je tako dovršen onaj na Hrastenici kod boćarskog doma, a krenula je izgradnja na Gorici, ukupno oko tri milijuna kuna ulaganja.


Biserka Fućak s predsjednikom Općinskog vijeća Norbertom Mavrincem i načelnicom Ivanom Cvitan Polić / Foto M. GRACIN


Biserki Fućak nagrada za životno djelo

Na sjednici su dodijeljene i općinske nagrade. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Biserki Fućak, za osobite uspjehe u kulturi i izniman doprinos zajednici i promociji svog zavičaja kroz dvadesetogodišnji rad u Udruzi Gromišćina zemja Čavle.


U želji promocije tradicijskih običaja, najprije je osnovala podružnicu, a zatim 2005. godine i Udrugu Gromišćina zemja, u sklopu koje je organizirala tečajeve plesa, glazbe i slikanja, plesne produkcije polaznika, gostovanja, izložbe, pjesničke večeri i revije odjeće.


Godinama je uspješno okupljala djecu raznog uzrasta, kao i roditelje i ljubitelje umjetnosti na raznim događanjima. Iz njezina rada i predanog bilježenja raznih događanja, spremanja dokumentacije i fotografija nastale su brojne knjige.


Godinama je prikupljala stare fotografije odjeće s kraja 19. i početka 20. stoljeća, koje je izlagala na mnogim izložbama, a cijeli je život prikupljala i odjevne predmete, pa u svom postavu u obiteljskoj kući u Cerniku ima veliku i vrijednu zbirku odjeće.


Napravila je i Katalog odjeće grobničkog kraja 19. i 20. stoljeća, kao i Katalog uporabnih i ukrasnih predmeta 19. i 20. stoljeća. Godišnju nagradu Općine Čavle dobila je Udruga umirovljenika Čavle za dugogodišnji doprinos u promicanju ljudskih prava i poduzimanja aktivnosti od interesa za poboljšanje životnih uvjeta umirovljenika koji su od posebne važnosti za Općinu Čavle. Udruga će uskoro obilježiti 25 godina rada.


Danas broji 678 članova i zasigurno je nabrojnija, ali, uz najmlađe, i udruga s najosjetljivijom populacijom. Za članove Udruge već 25 godina organizira se zajednički odlazak u toplice, nabavlja ogrjevno drvo, uz mogućnost obročnog plaćanja.


Organizira se i posjet bolesnim članovima, a za umrlog člana isplata novčane pomoći obitelji, što je sve znak nadasve humanog djelovanja ove Udruge, čiji su članovi aktivni u brojnim događanjima na području Općine Čavle, ali i daju svoj doprinos radu drugih udruga na čavjanskom području.

– Nakon što smo lani dovršili kompletnu modernizaciju javne rasvjete, ove godine proširili smo je na Lišćevici, a krećemo i s proširenjem javne rasvjete na Platku, prema Velikom domu, istaknula je Cvitan Polić, dodajući kako je uspješno dovršena prva faza obnove fasade na staroj školi Čavle te će u ovom mandatu biti dovršena obnova cijele škole.


Završena je i kompletna sanacija krova na Domu zdravlja, a slijedi uređenje unutarnjih zidova, kao i priprema za novu fasadu i stolariju.


U Sobolima na spomen-groblju dovršavamo pola milijuna vrijednu sanaciju spomenika, a u našoj poslovnoj zoni do kraja godine kreće najveće ulaganje u poslovnu infrastrukturu vrijedno oko 16 milijuna kuna, od kojih čak 13 milijuna stiže iz fondova, rekla je čavjanska načelnica, dodajući kako je krenula i rekonstrukcija bivšeg boćarskog kluba Bajci, u kojem bi od sljedeće godine trebao početi djelovati prvi Klub umirovljenika Čavle. Sredstva za rad i opremanje kluba osigurana su iz EU fondova u stopostotnom iznosu.


Primjer suradnje


U ime načelnika i gradonačelnika riječkog prstena, nazočnima se obratio riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je pohvalio veliki uspjeh Općine Čavle u realizaciji mnogobrojnih projekata financiranih europskim i nacionalnim sredstvima te istaknuo kako je dio projekata realiziran ili će tek biti realiziran i u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.


Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut kazao je kako je odnos PGŽ-a i Općine Čavle primjer kako bi jedinice lokalne i regionalne samouprave trebale surađivati te podsjetio na neke zajedničke projekte, među kojima Platak, dogradnju OŠ Čavle, rekonstrukciju spomenika podhumskim žrtvama u Sobolima, ali i najavio izgradnju Doma za starije osobe Prsten u Klani, što je rezultat suradnje nekoliko jedinica riječkog prstena i Županije.


Čelnici Općine s općinskim laureatima i dobitnicima priznanja za najljepše okućnice / Foto M. GRACIN


Na svečanoj sjednici prikazan je film o rezultatima rada u proteklih četiri godine, kada su realizirani brojni kapitalni projekti – od dogradnje škole, proširenja groblja na Cerniku, uvođenja optike u cijelu općinu, obnove Doma kulture, kao i grobničkog Kaštela.


Zahvaljujući Primorsko-goranskoj županiji, na Platku je izgrađen sustav zasnježenja i novo akumulacijsko jezero, a stiže i nova žičara na Radeševu. Općina Čavle uspješno je aplicirala na brojne natječaje te povukla oko 20 milijuna kuna za realizaciju svih projekata, a i u nadolazećem periodu slijede veliki projekti za koje je već sada osigurano dodatnih 20 milijuna kuna iz raznih EU i nacionalnih fondova. Uoči sjednice, na nogometnom igralištu u Mavrincima predstavljen je novi autobus NK Grobničana.