Sanacija pomorskog dobra

Za lukobran i sunčališta na Oštru i Bakarcu 1,4 milijuna kuna

Biljana Savić

Ugovor su potpisali gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić i zamjenik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić. S 500.000 kuna sanirat će se lukobran Oštro, istim iznosom sunčališta Bakarac i s 422 tisuće dio sunčališta na kupalištu OštroKRALJEVICA Gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić i zamjenik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić jučer su u Kraljevici potpisali sporazum o sufinanciranju sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u iznosu od 1.422.000,00 kuna, odnosno 500 tisuća kuna za sanaciju lukobrana Oštro, 500 tisuća kuna za sanaciju sunčališta Bakarac i 422 tisuće kuna za sanaciju dijela sunčališta na kupalištu Oštro.


Raspisan poziv 


Nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oglasilo poziv za dostavu projektnih prijedloga za sufinanciranje projekata sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra iz sredstava Državnog proračuna za 2019. godinu, javio se Grad Kraljevica kojoj su odobrena spomenuta bespovratna i namjenska sredstva za sanaciju lukobrana Oštro, sunčališta Bakarac i sanaciju dijela sunčališta na kupalištu Oštro. Također, temeljem raspisanog poziva Ministarstva i prošle godine su Gradu Kraljevici odobrena sredstva od 312.500,00 kuna za sanaciju mulića na kupalištu Oštro. Radovi u ovoj godini podrazumijevaju sanaciju betonske ploče sunčališta, izradu zaštitne školjere, sanaciju podlokanih dijelova sunčališta te sanaciju obalnog zida.


– Te su lokacije već postale opasne za kupače, derutne su pa ćemo zahvaljujući ovoj potpori Ministarstva ući spremni u sezonu kupanja. Očekujemo da će radovi biti gotovi do 1. lipnja, a rok izvođenja radova je 60 dana, kazao je tom prigodom Čandrlić i dodao da Grad Kraljevica kontinuirano ulaže u pomorsko dobro te da se nastavlja dobra praksa saniranja pomorskog dobra radi dotrajalosti, ali i ulaganja koje je svakako važno za kvalitetno i održivo razvijanje turizma na području Grada Kraljevice.


Luka Carovo
Po potpisivanju ugovora gradonačelnik Čandrlić, njegova zamjenica Paula Vučković i pomoćnik ministra Petrinić obišli su luku Carovo gdje Ministarstvo ulaže 7,5 milijuna kuna. Projekt obuhvaća izgradnju armiranobetonskih pasarela koje će zamijeniti dotrajale improvizirane muliće. U tijeku je izgradnja pet pasarela ukupne dužine od gotovo 300 metara, s tim da je prva pasarela prilagođena invalidima. Procjenjuje se da će investicija osigurati dvjestotinjak vezova, pedesetak više no što su nudili dotrajali molići, a radovi završavaju u svibnju.