Press kolegij

Za jačanje maritimnih inovacijskih ekosustava pet milijuna eura

Portal Novi list

U četvrtak se očekuje nastavak prekinute, 14. sjednice Županijske skupštine PGŽNa posljednjoj sjednici kolegija župana dana je suglasnost ravnatelju Županijske uprave za ceste za sklapanje Ugovora za sanaciju kolnika dijela ceste ŽC 5139 do raskrižja s državnom cestom D-105, lokalitet Barbat, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare u sjedištu Primorsko-goranske županije.


ŽUC je pokrenuo postupak javne nabave radova, a pristigle su ukupno dvije ponude. Najpovoljnija je bila tvrtke Vigra d.o.o. Rab u iznosu od 1,25 milijuna kuna. Duljina zahvata je otprilike 250 m, a rok izvođenja radova je 60 radnih dana od dana uvođenja u posao.


Zamjenica Medarić najavila je i nastavak 14. sjednice Županijske skupštine PGŽ koja će se održati u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine u hotelu Royal u Opatiji s početkom u 10.00 sati.
Podsjetila je kako je sjednica prekinuta na zahtjev nekolicine vijećnika, a nastavlja se s točkom proračuna za 2023. godinu. Dodala je da razgovori s klubovima o proračunu i dalje traju.


Ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ (RRA PGŽ) Vedran Kružić predstavio je EU projekt „INNO2MARE“ s ciljem jačanja maritimnih inovacijskih ekosustava Jadranske Hrvatske i Zapadne Slovenije.


Kako je pojasnio, radi se o uspostavi funkcionalnog i inovativnog ekosustava koji se bavi maritimnim industrijama. Projekt je vrijedan pet milijuna eura i financiran je u 100 postotnom iznosu kroz EU program „Obzor“.


Provodi se u konzorciju s respektabilnim partnerima, među kojima je i Maritime Centar of Excellence, a RRA PGŽ sudjeluje s iznosom od 1,5 milijuna kuna.


Usporedno s umrežavanjem svih dionika, provest će se tri istraživačka pilot projekta: razvoj inovativnog modela proširene stvarnosti za potrebe obuke, razvoj novih sustava konverzije i upravljanja zelenim izvorima energije te razvoj pametnih rješenja za automatsku detekciju prepreka u pomorskom prometu i pri autonomnoj navigaciji.


Očekuje se da će projektne aktivnosti obuhvatiti više od 1.000 sudionika iz akademske i poslovne zajednice, vladinog i civilnog sektora te šire zajednice.


U svim projektnim aktivnostima partneri iz ekosustava Zapadne Slovenije i Jadranske Hrvatske će se oslanjati na iskustvo i izvrsnost partnera iz flamanskog inovacijskog ekosustava Antwerpen, Belgija, jednog od najrazvijenijih maritimnih inovacijskih ekosustava u Europi i svijetu.


U sljedećih pet godina očekuje nas značajno ulaganje teško 140 milijuna eura na području Jadranske Hrvatske u ključnim sektorima poput plavog gospodarstva, istaknuo je ravnatelj Kružić i pozvao sve gospodarstvenike koji su uključeni u postupak industrijske tranzicije da se počnu slagati konzorcije koji su preduvjet povlačenju najznačajnijih sredstava koje će gospodarstvo, prema mišljenju ravnatelja, ikada imati na području Jadranske Hrvatske.


Uz maritimni, podsjetio je da je uspostavljen inovacijski centar u turizmu, zdravstvu, Centar kompetencija za pametne gradova, dok riječko Sveučilište, kao digitalni inovacijski hub Adria, omogućava digitalnu transformaciju poduzeća s ovog područja.