MOJE MJESTO POD SUNCEM

Za djetinjstvo jednakih šansi potrebno 1,2 milijuna kuna

Biljana Savić

Foto Goran Kovačić PIXSELL

Foto Goran Kovačić PIXSELL

Program socijalnog uključivanja i osnaživanja djece u riziku od siromaštva i njihovih obitelji već pet godina provodi udruga CeKaDe, no u neprikladnim uvjetima, te su krenuli u prikupljanje pomoći za uređenje prostora u kojem rade s djecomJučer je u Rijeci otvorena donatorska kampanja programa »Moje mjesto pod suncem«, koja je već najavljena i izložbenim panelima na Korzu.


Baš na na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, 17. listopada, održana je i konferencija za novinare na riječkom Korzu na kojoj je istaknuto da je ovoj kampanji cilj do kraja 2020. godine osigurati iznos od 1,2 milijuna kuna za potpuno preuređenje i opremanje višenamjenskog prostora za program socijalnog uključivanja djece i obitelji u riziku siromaštva »Moje mjesto pod suncem« kojeg provodi udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) u Rijeci. Partner u realizaciji ove nacionalne donatorske kampanje je Sveučilište u Rijeci, a kampanja će se provesti uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.


Voditeljica programa MMPS-a Sandra Grozdanov istaknula je da je to program socijalne inkluzije koji pruža sustavnu podršku djeci ispod ruba siromaštva. – Svakodnevno im pružamo instrukcije i različite oblike slobodnih aktivnosti, nudimo sportske i kulturne sadržaje, ali i individualnu i grupnu psihosocijalnu podršku. Moje mjesto pod suncem je program socijalnog uključivanja i osnaživanja djece u riziku od siromaštva i njihovih obitelji. Kroz proteklih pet godina rada jasno nam je da je za ovo potreban sustavan rad s djecom, što i provodimo kroz 11 vrsta radionica tjedno, uključivanjem djece u razne sportske i kulturne aktivnosti, pružanjem psihosocijalne podrške i omogućavanjem drugih njima nedostupnih sadržaja. Prostor je, pokazalo se, bazična potreba za sustavan i kvalitetan rad s djecom, ali i širenje kapaciteta programa – povećanje broja djece, obitelji i volontera te podizanja kvalitete podrške korisnicima, poručila je Grozdanov.


Grad dao projekt
Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada,mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pohvalila je projekt istaknuvši da ga Ministarstvo u trogodišnjem razdoblju podupire s 450 tisuća kuna, dok je RH u prošlom razdoblju iz fonda FEAD iskoristila skoro 330 milijuna kuna za pomoć onima koji su u najvećem riziku od siromaštva. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je važno da je kampanja počela baš na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. – Vrlo često se govori o jednakosti, ali se često misli primarno na spolnu ili nacionalnu, a nekako zaboravljamo na jednakost u pravu na uspjeh. Moramo stvoriti uvjete da sva djeca imaju jednak pristup onome što jedno djetinjstvo čini sretnim. Zbog toga je ovaj program izuzetno važan, kazao je Obersnel i napomenuo da Grad Rijeka već godinama surađuje s ovom udrugom, prateći njihove programe i sufinancirajući ih, te da u Rijeci postoji širok spektar socijalnih usluga koje mogu dobiti, prvenstveno djeca i starije osobe, ali nezaobilazna uloga je uloga udruga. – One uz našu pomoć mogu proširiti spektar, stvarajući bolje uvjete života za djecu, a s druge strane, oni koji su uključeni u realizaciju tog programa, osjećaju se bolje, ispunjeni činjenicom da su pomogli djeci u odrastanju. Stoga sam sa zadovoljstvom prihvatio da budemo pokrovitelji i partneri ove kampanje.


Osigurali smo 90 tisuća kuna za izradu projekta uređenja ovog prostora, a pozivam sve ostale, od građana do tvrtki, da se uključe te da sakupimo 1,2 mil kn za pomoć djeci kojoj je ta pomoć potrebna, kazao je Obersnel.


Župan Zlatko Komadina kazao je da PGŽ sa zadovoljstvom pomaže u svim aktivnostima udruga i institucija vezanih uz djecu i mlade. – Pomoći ćemo posebice stoga što je polovica prostora u Ulici Janka Polić Kamova u vlasništvu Županije, a druga u vlasništvu Sveučilišta, pa ćemo zajednički urediti i opremiti prostor, a ako bude trebalo, pomoći ćemo i financijski, poručio je Komadina, dok je rektorica dr. Snježana Prijić Samaržija dodala da i Sveučilište prati ovaj projekt.


Svima jednake šanse


– Divimo im se i smatramo da je društvo, a pogotovo institucije, dužno osigurati svakom građaninu, svakom djetetu, jednake šanse da jednog dana ostvari svoj životni eksperiment. Ovaj projekt jedinstven je ne samo na našem području, nego i šire. Naš prilog je vezan uz pronalaženje prostora, a jednog dana kada ova kampanja uspješno završi i kad djeca koja su socijalno i ekonomski deprivirana budu u prostoru, onda će se priključiti i Učiteljski fakultet, čija je dekanica Linda Vujičić ujedno i ravnateljica Centra za istraživanje djetinjstva. Kad je nešto dobro, onda se svemir uroti da stvar uspije, ali se i mi svi moramo urotiti da ova stvar uspije, jer je prevažna ne samo za djecu koja će je koristiti, nego za nas kao društvo, poručila je rektorica.


Otvorenju kampanje na Korzu, uz istaknute govornike, volontere i podržavatelje programa, prisustvovali su i moderatorica događaja novinarka Maja Sever, ravnatelj KBC-a Rijeka dr. Alen Ružić, glazbenik Damir Urban, glumica Jelena Lopatić i frontman grupe Jonathan Zoran Badurina.


Poziv svim tvrtkama i građanima


Trenutno radimo u neprikladnim uvjetima i sigurni smo da ovo možemo uz vašu pomoć popraviti. Pozivam zato sve tvrtke, ali i građane Hrvatske da u skladu s mogućnostima pomognu ostvariti viziju djetinjstva jednakih prilika, za svu djecu. Uključite se u kampanju i pomozite nam izravnom uplatom na račun IBAN: HR1924020061500087226 – apelirala je Grozdanov.