USUSRET NAJLUĐOJ NOĆI

Hotelijeri trljaju ruke. Za božićno-novogodišnje blagdane na Kvarneru se očekuje čak 17.000 gostiju

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na Opatijskoj rivijeri otvoreno je čak 27 hotela, po sedam na otoku Krku i na riječkom području, četiri na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri i tri u Gorskom kotaruOvih božićno-novogodišnjih blagdana (u razdoblju od 24. prosinca do 8. siječnja) na Kvarneru se očekuje 17.000 gostiju za koje se predviđa da će ostvariti oko 70.000 noćenja i to u većem dijelu u 52 otvorena hotelska objekta.


Na Opatijskoj rivijeri otvoreno je najviše, čak 27 hotela, po sedam hotela otvoreno je na otoku Krku i na riječkom području, četiri na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri i tri u Gorskom kotaru. Po dva hotela otvorena su na Lošinju i Rabu, a rade i četiri kampa na Krku te jedan na Lošinju.


Srazmjerno broju otvorenih hotela i noćenja koja se očekuju, na Opatijskoj rivijeri ponudit će se i najveći broj ispraćaja stare i dočeka nove godine u hotelskim objektima. Organizirani doček nove godine na Silvestrovo tako bi trebao biti ponuđen u 13 opatijskih hotela (Ambasador, Milenij, Navis, Ikador, Admiral, Adriatic, Bristol, Miramar, Palace-Bellevue, Royal, Paris, Imperial i Istra).
Na Rabu će organizirani doček Nove godine imati Valamar Padova, a Imperial će organizirati doček ovisno o najavama i epidemiološkoj situaciji. Riječki Hilton svojim će gostima ponuditi doček u hotelskoj kući, baš kao i u Kastvu Kukuriku. Na Lošinju i na Cresu neće biti organiziranih hotelskih dočeka, a u Novom Vinodolskom organizirani doček Nove godine bit će u hotel Lišanj. Na crikveničkom području doček za goste hotela bi trebao biti u hotelima Marina, Esplanade i Mediteran, a u Gorskom kotaru u hotelu Bitoraj. Sve ove najave organiziranih dočeka, kao i broja otvorenih hotela, mogu se naglo promijeniti s obzirom na epidemiološku situaciju i mjere koje se konstantno mijenjaju, a koje uvode zemlje u okruženju. Samim time situacija će biti do kraja potpuno nepredvidiva, no ipak, s obzirom na obećavajući početak ovog prosinca, vjeruje se kako će turisti, kako strani tako i domaći, doći ispratiti staru godinu na Kvarner i uživati ili u dočeku nove godine na otvorenom ili na onima ponuđenim unutar hotela.


Nepredvidiva situacija


– Prosinac je počeo izuzetno dobro. Nijemci su ostvarili u prva tri tjedna prosinca u odnosu na isto razdoblje u rekordnoj 2019. godini 58 posto više noćenja, Slovenci 11 posto više, Austrijanci 3 posto više, a domaći gosti 30 posto više noćenja. U padu i to značajnom su jedino Talijani, koji imaju veliku krizu – bili su jako pogođeni koronom, kupovna moć im je pala i imaju velike pogdnosti da ostanu doma. Tako da smo u prva tri tjedna prosinca u odnosu na isto razdoblje 2019. godine ostvarili tri posto više noćenja. Ipak, situacija je potpuno nepredvidiva i sa sigurnošću ne možemo ništa najaviti niti očekivati u idućem razdoblju, rekla je direktorica TZ-a Kvarner Irena Peršić Živadinov.


Neizvjesnost je utjecala i na organizirane dočeke Nove godine u hotelima. Hotelijeri tako nisu posezali za angažmanom nekih atraktivnih imena, velikih glazbenih zvijezda ili organizacijom primjerice specijalnih partyja u wellnessima, već su se odlučili za organizaciju tradicionalnih gala večera uz glazbu uživo koje bi trebale biti prije svega sigurne za goste, a onda i ugodne za druženje. Drugim riječima, u ovo doba pandemije najluđa noć u godini ipak je nešto manje luda od onih na koje smo navikli.


Liburnia Riviera hoteli u novu godinu ulaze sa šest otvorenih i, kako kažu, izvrsno popunjenih hotela u kojima je organiziran doček Nove godine.


– S obzirom na to da je većina mjesta već popunjena, zbog epidemioloških mjera i velikog interesa gostiju u pojedinim hotelima smo organizirali doček i na nekoliko odvojenih lokacija. Posljednji dan u godini će u većini naših hotela započeti jutarnjim fitnessom, a za najmlađe su organizirane razne zanimljive aktivnosti, od izrade ukrasa i čestitki do radionica s vilenjacima i mini dočecima za najmlađe.


Nezaboravan ispraćaj Stare i doček Nove godine započinje okupljanjem uz čašu pjenušca hrvatskih proizvođača, te nastavkom svečanog druženja uz tematske gala večere i glazbu uživo. Tradicionalna elegancija silvestarske noći u hotelu Ambasador će biti popraćena zanimljivom ponudom šampanjca, a sam interijer hotela je decentno ukrasio renomirani slovenski dizajner cvijeća. Za goste koji se odluče provesti novogodišnju noć na otvorenome uživajući u bogatom programu i čarobnom ugođaju opatijskih parkova, trgova i šetnica, u hotelima Istra i Admiral imamo na raspolaganju i mogućnost posluživanja hladne večere u sobu. U novogodišnjoj noći će svi prolaznici moći uživati u ponudi adventskih kućica ispred hotela Imperial i u čarobnom ambijentu novouređene i ponovo otvorene kavane Imperial. Nadamo se da ćemo našom raznovrsnom ponudom i ove godine uspjeti udovoljiti različitim zahtjevima i željama naših dragih gostiju i posjetitelja, te da će gosti provesti nezaboravne trenutke u našim hotelima.


Ipak, valja naglasiti kako su svi naši programi podložni promjenama, ukoliko bude nekih novih COVID-mjera i preporuka Stožera, koje neprestano pratimo i kojih ćemo se svakako pridržavati, istakla je Ana Tičinović iz Liburnia Riviera hotela.


Paljenje lampica


Opatijski Amadria park hoteli u opatijski Advent uključili su se već na samom kraju studenog. Svoj program započeli su tradicionalnom ceremonijom paljenja lampica koja se održala na terasi Continentala, a svaki sljedeći vikend nastavili s prigodnim programima koji će kulminirati svečanim novogodišnjim dočekom.


– Tijekom Festivala čokolade inspiraciju za programe pronašli smo u poznatoj priči o »Charliju i tvornici čokolade«, a našim čokoladnim carstvom vladao je iluzionist Billy Wonka (Andrej Škedel). Najpopularniji vikend za mališane tradicionalno je onaj u kojemu se održavao Doručak s Djedom Mrazom tijekom kojega su u našim hotelima uživala djeca iz Hrvatske, ali i šire regije. Za novogodišnje praznike pripremamo dva tematska dočeka – u hotelu Milenij te u dvorani hotela Royal. Otvoreno će biti svih naših šest hotela u Opatiji, neki od njih su već popunjeni, a očekujemo da će se i preostali broj soba popuniti u idućih nekoliko dana. S obzirom na specifičnu situaciju kod osmišljavanja programa tijekom svečane novogodišnje večere posebnu smo pažnju usmjerili na sigurnost naših gostiju te su i programi kreirani u skladu s preporukama nadležnih tijela.


U hotelu Milenij, uz vrhunsku gastronomiju, goste očekuje tematski doček u stilu ludih 20-ih, a goste će na podiju iznenaditi i zabaviti plesna skupina Flame, Cabaret á la carte i close up mađioničarski trikovi Andreja Škedela uz glazbeni nastup grupe Mystic Rose Ensemble. U dvorani Royal za glazbenu kulisu je zadužen Kvartet Andreas, a večer će biti obogaćena šaljivim glumačkim performansima i skečevima, najavio je Ivan Sarajlić, izvršni koordinator marketinga opatijskih Amadria park hotela, što njihove goste očekuje u novogodišnjoj noći.