Trade Air

S Krka krenuli jeftini letovi: Za šaku eura iz Rijeke avionom do Dubrovnika, Splita i Osijeka

Alenka Juričić Bukarica

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Jeftine letove obavlja i kompanija Trade Air, a koliko je let isplativ, govori i podatak da od Rijeke do Dubrovnika on traje 2,25 sata i košta 357 kuna. Istovremeno, autom traje 7 sati i košta oko 800 kunaRIJEKA – Zrakoplovna kompanija Trade Air, koja sjedište ima u Velikoj Gorici, počela je s domaćim letovima 22. lipnja, a nastavit će cijelo ljeto i dio jeseni, točnije do 25. listopada. I ove godine u okviru PSO programa sufinanciranja unutarnjih letova, nastavlja se s povezivanjem Osijeka i obale, odnosno Pule ponedjeljkom i petkom, s Rijekom utorkom i četvrtkom, Splitom i Dubrovnikom čak četiri puta tjedno, dok Zagrebom i dva puta dnevno.


Dobar buking


Trade Air, koji ove godine slavi 25 godina, raspored letenja održava zrakoplovom tipa L410, takozvanim turbo-prop zrakoplovom kapaciteta 18 sjedala. Tko, dakle, ovih dana iz Rijeke želi u Dubrovnik, svakako može u obzir uzeti i ovu opciju.


Naime, provjerili smo na stranici Trade Aira koliko stoji karta od Rijeke do Dubrovnika. Tako se primjerice za Zračnu luku Dubrovnik 30. lipnja moglo letjeti i po promotivnoj cijeni od 357,15 kuna.
Ekonomska cijena je po osobi 582,15 kuna. Idući let je već danas, u četvrtak, i cijena karte je ista. Sam zrakoplov iz Rijeke kreće u 14 sati, a u Zračnoj luci Dubrovnik ste već u 16,25, što znači za samo dva i pol sata, s time da avion slijeće i u Split, kamo stiže po ovom rasporedu za nekih 55 minuta.


Iz Rijeke se može i u Split, kao i u Osijek, i karta do Osijeka stoji isto kao i za Dubrovnik. S time da se već sada za neke datume ne može naći slobodno sjedalo u povratku. Letovi za Osijek su uvečer u 20,5 sati, a u Osijek se stiže za sat i 15 minuta.


Usporedili smo i koliko prema Michelinu treba do ovih gradova automobilom. Tako će za putovanje autom iz Rijeke do Dubrovnika trebati oko 7 sati, a cijena puta, znači autocesta plus gorivo je oko 110 eura, što je gotovo 800 kuna.


Što se tiče Osijeka, tamo se autom stiže za 4 sata i uz trošak cestarine i goriva od oko 88 eura, odnosno oko 660 kuna, što je opet, i uz economy cijenu, za 80-ak kuna skuplje nego avionom. Povoljnija varijanta je autobus, no za 365 kuna se vozi 12 sati. Za Osijek su autobusne karte od oko 240 kuna naviše.


Maske obavezne


Dodajmo i da su putnici na svim letovima Trade Aira obvezni donijeti i nositi maske ili pokrivala za lice. Maske je potrebno nositi prilikom dolaska u zračnu luku, boravka u njoj, ukrcavanja i iskrcavanja te za cijelo vrijeme boravka u kabini putničkog zrakoplova.


Prihvatljiva pokrivala za lice, pritom su, kažu u Trade Airu, dvoslojne pamučne maske za lice, medicinske, odnosno kirurške maske za lice te filtrirajuće polumaske s ventilom ili bez ventila, takozvane FFP2-N95.


Stiže LOT


Među aviolinijama za Zračnu luku Rijeka, najavljena je još jedna linija. Naime, LOT Polish Airlines najavio je kako kreće s avionskom linijom koja će Rijeku povezivati s Varšavom.


Zrakoplovi idu svake nedjelje od 5. srpnja.


U ZL-u Rijeka su objavili i kako se u Varšavu može po akcijskoj cijeni od samo 356 kuna za povratnu kartu što je svakako vrlo povoljno.


Poljski nacionalni prijevoznik je od 3. srpnja najavio 13 novih linija za Hrvatsku, a njihovi zrakoplovi letjet će i za Zadar, Split i Dubrovnik, a za sredinu srpnja najavljena je i linija za Zagreb.