Sveučilište u Rijeci

Za 30 mjesta na novom riječkom studiju Farmacije prijavio se 581 kandidat

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Program je skrojen u suradnji s tržištem rada i poslodavcima, a potporu je pružio i Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu čiji će profesori u početnoj fazi biti predavači na riječkoj FarmacijiRIJEKA – U manje od tjedan dana za 30 upisnih mjesta novog studija Farmacije Sveučilišta u Rijeci prijavio se 581 kandidat, što je rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija na predstavljanju studija ocijenila potvrdom da se radi o atraktivnom i prepoznatom studijskom programu koji je ušao među studijske programe za koji postoji najveći interes kandidata.


Deficitarna struka


– Broj prijava svakim danom raste i time je Farmacija postala jedan od naših najatraktivnijih programa. Riječ je o petogodišnjem studiju koji je integriran i postupak akreditacije je bio kompleksan.


Magistri farmacije su deficitarna struka ne samo u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji nego u cijeloj Hrvatskoj. To je jedno od zanimanja za kojim stalno raste potreba ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi.
Radi se o jednom od najatraktivnijih i najpoželjnijih zanimanja, jer ova struka pokriva različite mogućnosti rada i sudjelovanja u institucijama, od obrazovnih i javnu upravu pa do ljekarništva i proizvodnje lijekova.


Riječ je o poželjnom i deficitarnom programu koji se još izvodi samo u Splitu i Zagrebu, a u okruženju još u Ljubljani i Trstu, kazala je rektorica.


Skrojen u suradnji s poslodavcima


Ujedno je dodala da je riječ o studijskom programu koji se priprema više od desetljeća te ima 300 ECTS bodova i spada u kategoriju reguliranih profesija zbog čega je bilo potrebno i njegovo usklađivanje s EU direktivama.


Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin


Rektorica je istaknula i veliku podršku Medicinskog fakulteta i Odjela za biotehnologiju, KBC-a Rijeka, JGL-a, HALMED-a, Hrvatske udruge ljekarnika te Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva koji su zagovarali važnost studija Farmacije u Rijeci.


Program je skrojen u suradnji s tržištem rada i poslodavcima, a potporu je pružio i Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu čiji će profesori u početnoj fazi biti predavači na riječkoj Farmaciji.


– Želim istaknuti i da se ova naša regija profilira u dva područja pametne specijalizacije, a to su pomorstvo te zdravlje i zdravstvo. Upravo zato Farmacija ima poseban značaj, jer studijem podržavamo društvo i gospodarstvo, ali i javne institucije u smislu kvalitete.


U tom smislu studij ima dodanu vrijednost, jer farmaceutski sektor u primorsko-goranskoj regiji definitivno je sektor koji je komparativno prepoznatljiv, dodala je rektorica.


Za 10 godina i Fakultet farmacije?


Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. Goran Hauser, kao suvoditelj novog studijskog programa istaknuo je da uvođenje studija zahtjeva i materijalne preduvjete.


– Imamo Kampus u kojem ćemo trebati napraviti određene preinake i opremiti prostore te ćemo osigurati adekvatne uvjete za izvođenje studija. Kao dekan Medicinskog fakulteta izuzetno sam zadovoljan što je Medicinski fakultet kao najstarija i najveća sastavnica Sveučilišta još jednom pokazao da je spreman za iskorake i da je baza i temelj osnivanja novih fakulteta, kao što su to bili fakultet dentalne medicine i fakultet zdravstvenih studija.


Nadam se da će se za desetak ili manje godina promovirati i Fakultet farmacije, istaknuo je prof. dr. Hauser.


Dodajući kako studij farmacije nadopunjuje postojeći studijski program Odjela za biotehnologiju zamjenik pročelnice, prof. dr. Igor Jurak napomenuo je da uz edukativnu funkciju partnerskim odnosom Sveučilišta i privrede stvorena je jezgra za inovacije koja je iznimno bitna da se regija pozicionira u biotehničkom i farmakološkom području.


Prilika i za JGL


Ističući sjajnu suradnju sa Sveučilištem u Rijeci predsjednik Upravnog odbora JGL-a, Ivo Usmiani, kazao je da je ovo prilika da JGL postane nastavna baza Sveučilišta za farmaciju.


– Sada smo već nastavna baza za biotehnologiju, a nadam se da ćemo to postati i za farmaciju. U našem poslovanju stalno osjećam deficit kadra, a ovo stvara prirodni bazen za daljni razvoj JGL-a i cijele farmaceutske industrije Hrvatske, ali i Europe, naglasio je.


Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak istaknuo da je pokretanje novog studija farmacije najbolji odgovor na dinamička kretanja na tržištu rada, dok je državni tajnik Ministarstva zdravstva, Željko Plazonić, predstavljanje novog studija ocijenio povijesnim događajem.


– Ovo je jedinstveni primjer u Hrvatskoj da se nađe takva sinergija između Sveučilišta, KBC-a, Medicinskog fakulteta i realnog sektora koji zajedničkim naporima mogu ovakav projekt realizirati, poručio je.