Visok interes

YUFE virtualni kampus: Riječke online kolegije odabralo 27 studenata iz EU

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Članovi mreže stvorili su virtualni kampus koji je profunkcionirao s početkom ove akademske godine te je studentima ponudio ukupno 76 kolegija koje mogu upisati na bilo kojem od deset sveučilištaUkupno 27 stranih studenata u prvom semestru ove akademske godine odabralo je pohađanje online kolegija Sveučilišta u Rijeci, a riječ je o studentima devet europskih svečilišta koji zajedno s riječkim sveučilištem tvore mrežu Mlada sveučilišta za budućnost Europe (Young Universities for the Future of Europe), YUFE.


Članovi mreže stvorili su virtualni kampus koji je profunkcionirao s početkom ove akademske godine te je studentima ponudio ukupno 76 kolegija koje mogu upisati na bilo kojem od deset sveučilišta te ostvariti ECTS bodove koji će im biti priznati na domicilnim sveučilištima.


Tijekom semestra strani će studenti sudjelovati u pet kolegija na četirima sastavnicama Sveučilišta, dok će u idućem semestru YUFE studentima biti ponuđeno devet ovakvih kolegija riječkog sveučilišta.
Istovremeno, studenti Sveučilišta u Rijeci također imaju priliku sudjelovati u online kolegijima drugih YUFE sveučilišta, a interes za upis bio je visok, pa se tako ukupno 58 studenata Sveučilišta u Rijeci prijavilo za sudjelovanje u YUFE programu.


Međutim, zbog ograničenog broja mjesta po sveučilištu odabrano je 10 studenata koji su upisali kolegije na različitim sveučilištima YUFE saveza. YUFE uskoro pokreće i nove aktivnosti u sklopu kojih će studenti moći upisati još više online kolegija, ali i različite izvannastavne aktivnosti.


YUFE savez želi napraviti promjenu u europskom visokom obrazovanju, predstavljajući se kao vodeći model mladog, neelitističkog, otvorenog i uključivog europskog sveučilišta usmjerenog na studente, a riječkim studentima nudi se upis kolegija sveučilišta iz Belgije, Cipra, Engleske, Finske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Poljske i Španjolske