Vrijedne ruke

Volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku zasadili stabla crvenog i plamenog javora u Art-kvartu

Sanja Gašpert

Volonterke i volonteri HKD-a na Sušaku posadili su dva stabla javora ispred Dječje kuće / Foto A. KRIŽANEC

Volonterke i volonteri HKD-a na Sušaku posadili su dva stabla javora ispred Dječje kuće / Foto A. KRIŽANEC

Volonter Dario Jemrić, inženjer agronomije, kolegama je održao predavanje o sadnji, održavanju i potrebama stabala i biljaka te ekologiji 


RIJEKA – Volonterke i volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku zasadili su stabla crvenog i plamenog javora na zelenim površinama Art-kvarta, ispred Dječje kuće u Rijeci. Volonter Dario Jemrić, inženjer agronomije, kolegama je održao predavanje o sadnji, održavanju i potrebama stabala i biljaka te ekologiji. Danijela Vlašić iz Državnog hidrometeorološkog saveza – Područne meteorološke službe Rijeka volontere je upoznala s klimatskim promjenama na području Rijeke i okolice te istaknula važnost stvaranja prirodnog hlada kako bi se ublažio efekt gradskog toplinskog otoka.


Snimila Ana Križanec


Snimila Ana KRIŽANEC


Odluka o odabiru vrste stabala koja će se zasaditi ispred Dječje kuće donesena je u suradnji s inženjerkom agronomije Dobrilom Kraljić iz Studija Perivoj, koji je bio zadužen za oblikovanje hortikulture na površinama parka unutar kompleksa Benčić. Grad Rijeka omogućio je nabavku javora, a Komunalno društvo Čistoća se pobrinulo za prijevoz do Art-kvarta. Organizacijsku podršku pružili su Muzej moderne i suvremene umjetnosti u kojem su stabla bila zbrinuta do sadnje i Gradska knjižnica Rijeka koja je osigurala natpisne pločice isprintane 3D tehnologijom. »Sadnjom »volonterskih stabala« volonterke i volonteri u kulturi ostavili su vrijedno nasljeđe generacijama koje će odrastati i odgajati se u Dječjoj kući, pritom odašiljući snažnu poruku o važnosti angažmana u zajednici«, istaknuto je.


Snimila Ana KRIŽANEC