Hotel Mance

Vlasnik najstarijeg goranskog hotela na rubu opstanka: “Dobio sam 77 mailova najave i nijednu potvrdu dolaska”

Marinko Krmpotić

Temelj nam je u proljeće bio ribolovni turizam, no već drugu godinu nema nikoga i to je strašan udar na naše poslovanje. Pritom ni na državnoj razini nema razumijevanja za hotelijere, kaže ManceKakva će biti ovogodišnja turistička sezona, nemoguće je reći, kaže nam Božidar Mance, vlasnik hotela Mance, najstarijeg goranskog hotela: – Stanje je stihijsko i ništa se više ne može predvidjeti, ni očekivati.


Prije nekoliko godina sve je bilo jasno i već na proljeće smo znali u kakvom će se smjeru sezona kretati. Korona je sve poremetila i više nikakvih pravila, osim neizvjesnosti, nema. Primjerice, dobio sam ove sezone 77 mailova najave dolaska i – niti jednu potvrdu dolaska!


Godinama je našem hotelu temelj zarade u proljeću bio ribolovni turizam, odnosno dolazak brojnih stranih ribiča koji bi nekoliko dana ovdje boravili i uživali u prirodi. Ovo je već druga godina kako nema nikoga i to je strašan udar na naše poslovanje i rad.
Naravno da to dovodi do brojnih troškova koji onda stvaraju minuse i zaista je nemoguće raditi u plusu, a da stvar bude gora, ni na državnoj razini nema za hotelijere razumijevanja, posebno za nas na kontinentu kojima je puno teže raditi jer su nam troškovi daleko veći.


Zbog svega toga poslovanje mnogih, pa i našeg najstarijeg goranskog hotela, je na rubu opstanka i zaista ne znam kako ćemo završiti ovu godinu, govori Mance ističući kako ipak ima i pozitivnih stvari, a jedna od njih je osnivanje zajedničkog TZ-a Gorskog kotara.


Isticanje posebnosti


– Godinama sam se za tu ideju zalagao i često u tome ostajao sam pa pozdravljam osnivanje zajedničkog TZ-a Gorski kotar jer je to put u bolje predstavljanje te svakako izdvajanje iz okvira Kvarnera u kojima smo bili neprepoznatljivi.


Foto Marinko Krmpotić


Svakako je bolje da smo samostalni jer imamo svoju posebnost koju se mora isticati, a jako je dobro što je za direktora izabran mlad i sposoban čovjek u kojeg u potpunosti vjerujem. No, samo osnivanje i ujedinjenje neće ništa značiti ne ujedinimo li se i budemo aktivni na raznim područjima.


Ono što bi trebalo raditi svakako je to da svi koji se bave turizmom – bilo kojim njegovim dijelom – budemo iznad prosjeka u kvaliteti jer jedino tako možemo ovamo privući goste.


Ljudi će k nama doći zbog prirode, ali iz te prirode neće u restorane, kafiće i hotele ako im tamo ne ponudimo iznadprosječnu uslugu u svakom smislu. Tome se mora pristupiti na edukativan način te kroz rad institucija i TZGK-a inzistirati na toj kvaliteti kod svakog tko se bavi turizmom.


Bitan opći dojam


Svakako treba bitno povećati kontakte s turističkim agencijama izvan Gorskog kotara te im nuditi naše sadržaje koji baš u ovo postkorona i koronadoba postaju vrlo zanimljivi mnogima.


Nadalje, i same lokalne samouprave moraju u onom dijelu vezanom uz pripremu infrastrukture – a tu mislim ponajprije na izgled okoliša i mjesta – biti puno kvalitetnije jer jedan opći pozitivan dojam puno znači svakom turistu i posjetitelju koji će u uređenom okolišu zastati, a iz zapuštenog će bježati.


Napokon, moralo bi se i na državnoj razini turizam na kontinentu, pogotovo u ovim ruralnim i planinskim dijelovima, poticati kroz niz benificija koje bi olakšale rad svih koji se bave turizmom. Primjerice, zar bi zaista teško bilo svim hotelima i restoranima s brdsko-planinskih područja osigurati gorivo za zimsku sezonu?Troškovi svakog goranskog hotela i restoran time bi bili znatno manji, a mogućnost zarade puno veća. Takav pristup, recimo, u nekim dijelovima Slovenije ima tamošnja država.


Zato se tamo turizam u krajevima poput našeg razvija, a kod nas je doslovce na rubu opstanka, rekao je Božidar Mance.


Država bez sluha


Nažalost, niti jedna dosadašnja hrvatska vlast nije imala ispravan odnos prema razvoju kontinentalnog, posebno turizma na planinskim i područjima sličnim Gorskom kotaru. Za sve naše vlade vrijedi pravilo da turizam mora razvijati privatna inicijativa.


I to je u redu kad je riječ o obali jer je uz Jadran sve to moguće. No, svi mi koji radimo na kontinentu imamo puno više troškova samo u održavanju naših objekata, a kamo li u promidžbi.


Zato bi se za područja poput naših morale naći dodatne pogodnosti jer se jedino tako mogu stvoriti uvjeti za značajniji turistički zalet, smatra Božidar Mance koji dodaje da je o tome osobno u dva navrata pisao aktualnoj Vladi RH, ali pravog odgovora nije bilo.


Gastroavantura traži »doradu«


Goranska gastroavantura je jako dobra ideja, ali je treba dorađivati i obogaćivati. Konkretno, usmjeravati je po određenim turističkim destinacijama i dijelovima Gorskog kotara koji bi, smatram, trebali imati više samostalnosti jer, primjerice, ne možemo svi istog vikenda imati janjetinu.


Mislim da bi se to trebalo disperzirati kad je riječ o ponudi i da bi tu vodeću riječ trebali imati vlasnici restorana, a promidžbom bi nas trebao pratiti TZ Gorski kotar. No, sama je ideja, ponavljam, jako dobra, rekao je Mance.