Zagrebačka obala

Vlado Mezak: Oprostite, kineski prijatelji

Orjana Antešić

Vlado Mezak / Foto: S. DRECHSLER

Vlado Mezak / Foto: S. DRECHSLER

Odluka je donesena jednoglasno, što znači da su za nju glasali i Vojko Obersnel i županijski predstavnik Loris RakRIJEKA – Aktualni kandidat za riječkog gradonačelnika Vlado Mezak i jučerašnji je istup iskoristio da progovori o stvarima koje su mu dobro poznate s obzirom na njegovu nekadašnju funkciju ravnatelja Lučke uprave Rijeka. Ovog puta dotaknuo se poništenog natječaja za koncesiju na novom treminalu Zagreb Deep Sea, a nadovezujući se na tezu koja se ovih dana pojavljuje u javnosti o tome kako je žalba Kineza kojom je stopiran dvije milijarde kuna vrijedan natječaj rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka Hrvatski Leskovac – Karlovac jedan vid njihove odmazde za Zagrebačku obalu. Mezak smatra da je isključivi krivac što se ovaj projekt našao »na čekanju« netransparentnost samog natječaja i nesposobnost onog tko ga je raspisao, odnosno HŽ Infrastruikture.


Butkovićeva objašnjenja


– Poništenje natječaja za Zagrebačku obalu skandalozan je već samom činjenicom da se u proces i pripreme za izbor novog koncesionara krenulo još prije dvije godine, točnije u ožujku 2019. godine da bi se onda dozvolilo da ovako neslavno propadne.


Ministar Oleg Butković nije govorio istinu kad je pokušao objasniti razloge poništenja natječaja. Između ostalog, izvlačio se da Kinezi, koji su dali najbolju ponudu, nisu garantirali teret, a riječ je o zajednici ponuditelja koja godišnje ostvaruje promet od milijardu tona tereta. Naspram 300.000 eura koncesijske naknade, zajednica kineskih ponuditelja nudila je dva milijuna eura godišnje i namjeru da u pet godina kompletno izgradi terminal, kazao je Mezak kojemu je nerazumljiv i istup predstavnika Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije u Upravnom vijeću Lučke uprave Rijeka.
– Prema objavljenim informacijama, odluka o poništenju natječaja donesena je jednoglasno što znači da su za nju glasali i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i županijski predstavnik Loris Rak, umjesto da se tome usprotive s obzirom na to da je ponuda Kineza bila takva da je riječku luku mogla učiniti vodećom na Jadranu. To samo pokazuje da su i HDZ i SDP dio jednog te istog lonca u kojem se kuha na štetu građana Rijeke, zaključio je Mezak, koji je u jednom trenutku na jučerašnjoj pressici progovorio i na kineskom, poručivši »Oprostite, kineski prijatelji«.


Prekomjerna buka


Dotaknuo se Mezak i ostalog segmenta lučkog poslovanja, spomenuvši kako je prije nekoliko dana na terminalu na Brajdici bio vezan brod koji bukom uznemiravao Riječane. Ustvrdio je da su pojedinci sa svojih prozora izmjerili razinu buke u noćnim satima od čak 86 decibela, a dozvoljeno je 45.


Konstatirao je Mezak i da je Brajdica postala noćna luka, samim time i noćna mora Riječanima koji, osim buke, moraju trpjeti i svjetlosno zagađenje koje stvaraju tamošnji reflektori. Istaknuo je kako će upravo taj problem biti jedan od prvih kojim će se pozabaviti ako bude izabran za riječkog gradonačelnika. Također, pozvao je jučer medije i portale da prestanu primjenjivati dvostruka mjerila kad su u pitanju praćenja pojedinih kandidata u utrci za lokalne izbore.