Gradonačelnički kandidat

Vlado Mezak bori se s koronom u bolnici, voditeljica kampanje zatražila odgodu izbora

Helena Fogas

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U trenutku kada se naš kandidat za gradonačelnika Rijeke Vlado Mezak bori u bolnici s opakom bolešću načelo da upravo on bude biran je svakako derogirano, poručila je Azra Zubić-ZecVoditeljica kampanje Vlade Mezaka, kandidata za gradonačelnika Rijeke, Azra Zubić-Zec uputila je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da “donese pravednu i jedinu moguću odluku o odgodi lokalnih izbora dok se stanje s bolesti COVID-19 ne smiri”.


U pismu Zubić-Zec navodi kako bi provedba izbora u ovakvim okolnostima lockdowna bila bi daleko od zakonite.


“Pet temeljnih načela europskog izbornog nasljeđa jesu: opće, jednako, slobodno, trajno i neposredno pravo glasa. Opće pravo glasa u načelu znači da svaki pojedinac ima pravo birati i biti biran.
U trenutku kada se naš kandidat za gradonačelnika Rijeke Vlado Mezak bori u bolnici s opakom bolešću načelo da upravo on bude biran je svakako derogirano.


Sasvim smo sigurni da će naš Vlado pobijediti i u ovoj bitki međutim kako je ipak zdravlje kao i oporavak važnije od svih političkih aspiracija i želja da se pomogne gradu i građanima jer samo potpuno zdrava osoba može se u cijelosti posvetiti svojim dužnostima, sigurno neće uspjeti ravnopravno iznijeti svoju kampanju”, navodi se u pismu.


Radi svih navedenih argumenata kao i zbog činjenice da je još nekoliko kandidata COVID pozitivno kao i zbog činjenice da u uvjetima zabrana okupljanja i držanja distanci nije niti moguće voditi normalnu kampanju “apeliramo na vas kao razumnu osobu da odgodite lokalne izbore za vrijeme kada će se moći normalno voditi kampanje i kada će svi imati isto pravo da budu birani”, zakuljučuje se u pismu voditeljica kampanje Vlade Mezaka Azre Zubić-Zec.