PD Tuhobić

Vladimir Mesarić Dado u četvrtak predaje o Jugoslavenskoj ekspediciji na Mt. Everest 1979.

Portal Novi list

Ilustracija PD Tuhobić

Ilustracija PD Tuhobić

Ekspedicija pod vodstvom Tone Škarje ukupno je trajala 102 dana, a kulminirala je uspješnim usponom na Mt. Everest putem kojim do tada nitko nije prošao!Planinarsko društvo Tuhobić organizira predavanje Vladimira Dade Mesarića o Jugoslavenskoj ekspediciji na Mt Everest 1979. godine, što će biti održano u četvrtak, 15. veljače u 18.30 sati u riječkoj Gradskoj vijećnici, Korzo 16.


U proljeće 1979. organizirana je himalajska ekspedicija na najvišu planinu na svijetu sa ciljem da se izvede potpuno novi – tzv. prvenstveni uspon na vrh, koji bi slijedio liniju Zapadnog grebena.


22 vrhunska penjača


Od prvog uspona 1953. godine pa do 1979. na Chomolungmu (tibetanski), Sagarmarthu (nepalski) ili Mt. Everest popelo se uspješno do tada svega 17 ekspedicija iz 11 zemalja, ukupno 84 penjača i to kroz 4 smjera: preko Južnog sedla, Sjeveroistočnim grebenom, kroz tzv. Hornbein kuloar te kroz Jugozapadnu stijenu.

Tim od 22 vrhunska penjača iz Slovenije, BiH i Hrvatske (iz Hrvatske: Stipe Božić i Vladimir Mesarić) odabran je rigoroznom selekcijom, a nakon dvogodišnjih priprema 27. veljače 1979. uputio se u Himalaju.


“Ekspedicija pod vodstvom Tone Škarje ukupno je trajala 102 dana, a kulminirala je uspješnim usponom na Mt. Everest putem kojim do tada nitko nije prošao!


Veliki uspjeh penjača iz male zemlje, koji su 13. svibnja 1979. na zemljopisnoj karti naviše planine na svijetu ucrtali novi smjer, dokazuje da je s dobrim, uigranim i snažno motiviranim timom moguće uspješno provesti bilo koji projekt!”, poručuju iz PD Tuhobić.


O predavaču


Vladimir Mesarić Dado je planinar od najranije mladosti, a penjati se počeo sa 16 godina. Dakle ukupno ima > 50 godina penjačkog „staža“.


Nakon „istraživanja“ po brdima Europe, krenuo je na Grenland u sklopu Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ’71. Kako je ta ekspedicija bila uspješna, a tim bio izvanredan – Dado se „zarazio“ dalekim pustolovnim putovanjima.Nastavilo se sa Kavkazom, a vrhunsko alpinističko i životno postignuće bila je sudjelovanje na ekspediciji na Mt. Everest 1979. Zaredale su ekspedicije, trekinzi i putovanja po gotovo svim kontinentima (osim Australije). Sudjelovao je na 27 ekspedicija i / ili trekinga u kojima je većinom bio vođa ili profesionalni vodič.


Jedini je međunarodni licencirani UIAGM (International Federation of Mountain Guides Associations) gorski vodič u Hrvatskoj.


2005. godine okupila se grupica entuzijasta, zaljubljenika – specijalista u različitim aktivnosti u prirodi i osnovali Hrvatsku školu Outward Bound, a Dado je bio jedan od osnivača i prvi predsjednik.


Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu (ETF – FER) 1973. – smjer Računalna tehnika i informatika. Profesionalnu informatičku karijeru počinje na Medicinskom fakultetu kao konzultant za računala.


Nakon toga 12 godina radi u Srcu, a potom prelazi u Jugobanku. Zatim osniva vlastitu tvrtku za informatiku, no nakon 3 godine mijenja djelatnost i stvara jednu od prvih putničkih agencija u Hrvatskoj sa temom postolovnih aktivnosti u prirodi.


Dado se i dalje penje i djeluje kao edukator pustolovnih aktivnosti u prirodi.