Nezavisni vijećnici

Vječna boljka Rijeke: Kozala, Rastočine, Belveder i Škurinjska Draga trebaju parkirališna mjesta

Ljiljana Hlača

snimio Vladiir Mrvoš

snimio Vladiir Mrvoš

Jedino pravo rješenje je izgradnja parkirališne infrastrukture koja bi koristila sve dimenzije u prostoru, a što bi u idealnom scenariju obuhvaćalo izgradnju garaže ili parkinga na katove, uz minimalnu intervenciju u prostor a maksimalnu iskoristivost.RIJEKA – Kozala, Rastočine, Belveder i Škurinjska draga – imaju problem s nedostatkom parkirnih mjesta, a to je bila tema nezavisnih vijećnika mjesnih odbora Kozala Kristiana Starčića odnosno Škurinjske drage Danijela Topalovića te nezavisnig vijećnika Gradskog vijeća Josipa Kukuljana, koji su medijima posali priopćenje za javnost.


– Problem parkiranja u kvartovima Belveder i Kozala do sada se pokušavao riješiti isključivo uređenjem parkinga pod naplatom, bez izgradnje parkirališne infrastrukture. Iako se pozdravlja uređenje i regulacija parkinga u kvartu, postojeći model ne predstavlja dugoročno, sveobuhvatno i pravično rješenje. To se može prikazati na primjeru Laginjine ili Ulice Ante Kovačića, u kojima je u jednoj ulici (Laginjina) naplata parkinga odavno uvedena, a u drugoj (Ante Kovačića) je planirana, no zbog nedovoljno razrađene ideje i nepostojeće studije nije realizirana, ukazuje na dugogodišnje probleme Kozale i Belvedera Kristian Starčić.


Dodaje da na parkirališnom području pod naplatom unatoč naplati svi pretplatnici nisu u mogućnosti pronaći (plaćeni) parking, što dovodi do nezadovoljstva i otpora građana. S druge strane, prijedlog uvođenja naplate podrazumijeva na Kozali označavanje parkirnih mjesta prema svim zakonskim i pravilima struke, no isto ne rješava problem manjka parkirnih mjesta jer je prema inicijalnom planu moguće iscrtati svega trećinu parkirnih mjesta koja su potrebna u odnosu na broj registriranih vozila na području planiranog uvođenja naplate.
Jedino pravo rješenje je izgradnja parkirališne infrastrukture koja bi koristila sve dimenzije u prostoru, a što bi u idealnom scenariju obuhvaćalo izgradnju garaže ili parkinga na katove, uz minimalnu intervenciju u prostor a maksimalnu iskoristivost. No, ovakvo što u krizi i sve praznijoj gradskoj blagajni teško je očekivati. I na Pećinama su tražili garažu – ali za to nema novaca.


Nezavisni vijećnik MO Škurinjska Draga Danijel Topalović osvrnuo se na problem u njegovom kvartu dodajući da “stanovnici mjesnog odbora Škurinjska draga su u više navrata upozoravali javnost na kronični nedostatak parkirališta”. Održavali su se sastanci s predstavnicima gradske uprave i djelatnicima prometne policije. Nema pomaka u rješavanju problema parkiranja iako se za njih znalo još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, rekao je.
– Rješenje problema u našem slučaju je poznato. To je izgradnja vrtića na lokaciji koja se nalazi 500 metara dalje od postojećeg privremenog montažnog vrtića koji zauzima površinu između zgrada na Rastočinama. Na tom mjestu bi se izgradilo višeetažno parkiralište a investitor bi ponudio i komercijalnu djelatnost poput trgovine i sadržaja namijenjeno slobodnim aktivnostima, smatra Topalović.


Na dio oko vrtića, nadovezao se Josip Kukuljan ističući da se ovaj sadržaj spominje već godinama, a predloženom proračunu grada Rijeke za 2021. godinu i u projekcijama za 2022 i 2023. godinu toga projekta jednostavno više nema. Postavlja se pitanje, treba li takav proračun na predstojećoj sjednici podržati?, poruka je Kukuljana.