Susret "uživo"

Viškovski vijećnici traže da se zrak na Marišćini vrati u prvu kategoriju

Biljana Savić

Akcijski plan definira mjere koje će Ekoplus na Marišćini morati poduzeti. Dio mjera se već poduzima te su za njih osigurani novci, a za provođenje ostalih morat će se osigurati dodatna sredstvaVijećnici Viškova konačno su se nakon karantene zbog epidemije COVID-19 i triju elektroničkih sjednica sastali »uživo« i izglasali najvažniji dokument jedinice lokalne samoprave – prostorni plan, a u viškovskom slučaju 2. izmjene i dopune.


Sjednici nisu prisustvovali najaktivniji oporbeni vijećnici, nezavisna Mirna Međimorec i Bojan Kurelić iz Akcije mladih, pa je ovaj važan dokument izglasan uz minimalnu raspravu. Kompletan HDZ glasao je za, jedini glas protiv bio je glas predsjednice Općinskog Vijeća Ksenije Žauhar, koja se nije javila za raspravu.


Održivo upravljanje


Kako je jučer prezentirano vijećnicima, izmjenama i dopunama prostornog plana osigurano je učinkovito i održivo upravljanje razvojem područja općine, što uključuje ne samo planiranje s ekonomskog i društvenog aspekta, nego i prostornog i strateškog, uvažavajući pritom pozitivne zakonske propise, regionalne i nacionalne strateške politike, ali i promjenjive okolnosti u okruženju. Najvažnija ostvarenja 2. izmjena i dopuna plana su korekcija građevinskog područja i uvjeta gradnje u građevinskom području i izvan građevinskog područja, utvrđivanje područja za građenje, unapređenje prometnog sustava, unapređenje sustava komunalne i ostale infrastrukture, omogućavanje daljnjeg gospodarskog i društvenog razvoja prostora, unapređenje kvalitete života i standarda za sve mještane, definiranje mreže društvenih i javnih objekata.
Vijećnici su jednoglasno izglasali donošenje Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka s obzirom na sumporovodik na području mjerne postaje Marišćina. Akcijski plan usvojen je jednoglasnom odlukom 15 nazočnih vijećnika, bez i jedne riječi rasprave i bez i jednog pitanja. Zanimljivo je da je ovaj plan bio 30 dana na javnom savjetovanju i da se ama baš nitko o mještana nije očitovao, niti išta pitao. Uglavnom, planom su definirane opsežne, sveobuhvatne i konkretne mjere koje će operater ŽCGO Maršićina tvrtka Ekoplus morati poduzeti kako bi se kvaliteta zraka vratila u 1. kategoriju. Dio mjera na Marišćini se već poduzima te su za njih osigurana značajna financijska sredstva.


Predškolci


Za provođenje ostalih mjera morat će se osigurati dodatna sredstva, a Općina Viškovo će temeljem usvojenog Akcijskog plana inzistirati da se sredstva osiguraju i mjere provedu.


Jednoglasno su usvojene i Odluke o izmjenama i dopunama Odluka o sufinanciranju redovitog programa predškolskog odgoja i obrazovanja, posebnog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u zdravstvenim ustanovama koje provode posebni program za djecu s teškoćama u razvoju te Izmjene i dopune Odluke o uvjetima i načinu sufinanciranja djelatnosti dadilja. Sukladno tome, prava iz tih Odluka ubuduće će imati i stranci koji nemaju stalni boravak u Hrvatskoj, ali imaju privremeni boravak u Općini Viškovo. Kako je pojasnila načelnica, ista prava, uz ispunjavanje ostalih kriterija, moći će ostvariti i roditelji koji su u postupku razvoda, ali još nije donesena pravomoćna presuda o razvodu braka. Jednoglasno usvojenim izmjenama i dopunama Odluke o posebnim oblicima pomoći, prava iz te Odluke moći će ostvariti i stranci koji nemaju stalni boravak u Hrvatskoj, ali imaju privremeni boravak u Općini Viškovo. Odluke koje se tiču stranih državljana donesene su ponajprije zbog činjenice da do stjecanja statusa stalnog boravka treba proći najmanje 5 godina.


Veliki problem vandalizma


Vandalizam na području Općine Viškovo i dalje muči mještane, načelnica Sanja Udović je na aktualnom satu kazala da je policiji ustupila snimke nadzornih kamera i da se nada poboljšanju situacije po tom pitanju.


– Sav vandalizam u Viškovu događa se u nedoba, u vrijeme kad počinitelji, redom maloljetnici, ne bi smjeli biti vani, pa u rješavanje ovoga problema svakako treba uključiti i njihove roditelje, kazala je načelnica. Najnoviji vandalski čin se zbio samo nekoliko dana nakon ponovnog početka rada Halubike sustava najma i korištenja javnih bicikala, kad su na »bike sharing« stanici u Ronjgima s nekoliko bicikli otuđena sjedala, neka su zapaljena, uništene su baterije jednog električnog bicikla. Uništavanje imovine svih mještana koja je oplemenila javne sadržaje u Viškovu nekome očito predstavlja zadovoljstvo.


Vijećnik Miroslav Mirnić (HSS) pitao je kako zaštititi groblje koje je konstantno meta vandalizna.- Ne samo da nestaje cvijeće, nego i vaze i postolja za svijeće, postoji li mogućnost za uspostavu nadzornih kamera, pitao je Mirnić, a načelnica mu je odgovorila da je prvo potrebno noću zatvoriti vrata groblja, kako se na taj prostor ne bi moglo ući neometano i bez prepreka, a onda i postaviti videonadzor.