Općinsko vijeće

Viškovski vijećnici od PGŽ zatražili žurnu izradu dokumentacije za gradnju nove škole

Jakov Kršovnik

3D prikaz izgleda buduće Osnovne škole u Marinićima

3D prikaz izgleda buduće Osnovne škole u Marinićima

Općinski vijećnici odlučili su i krenuti u izgradnju centralnog dječjeg igrališta u općini, na površini od 1.500 kvadrata, u blizini DV ViškovoŠest točaka imala je 15. sjednica Općinskog vijeća Viškova i sve su izglasane jednoglasno osim posljednje. Zaključak kojim viškovsko Općinsko vijeće traži od Primorsko-goranske županije kao osnivača OŠ “Sveti Matej” podatke o financiranju osnovne škole te žurno pokretanje izrade projektne dokumentacije za nadogradnju postojeće škole te nove Osnovne škole Marinići, usvojena je većinom glasova. Suzdržana je pri glasanju za Zaključak bila SDP-ova vijećnica Marina Petrc Tomić.


Jednoglasno su vijećnici izglasali ukidanje odluke kojom su gospodarstvenici zbog ekonomskih posljedica COVID-19 mogli tražiti pravo na djelomično oslobađanje plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište, razmjerno postotku pada prihoda. Ta odluka o mjerama pomoći gospodarstvenicima prestaje važiti s 31. siječnja.


Eleonora Sokolić Brusić iz Općine kazala je da odluku vijeću daju na ukidanje budući da više nema negativnih utjecaja pandemije na gospodarstvo. Iz Općine procjenjuju da će ukidanjem Odluke općinski proračun biti bogatiji za do oko 1327 eura godišnje.
Vijećnici su izglasali i novu Odluku o zakupu javnih površina u Općini Viškovo. Tibor Tramišak iz općinske uprave kazao je kako se radi o aktualizaciji Odluke iz 2008. godine, a koju je trebalo ažurirati zbog promjena u pravnom sustavu.


Novom Odlukom uz zakup javnih površina temeljem javnog natječaja, predviđa se i davanje javnih površina za vrijeme blagdana na privremeno korištenje i bez provođenja javnog natječaja.


Novčana pomoć mještanima


Vijećnici su izglasali i povećanje jednokratne godišnje pomoći starijim mještanima Viškova za oko stotinu kuna, odnosno oko 13 eura za sve koji ostvaraju pravo na pomoć.


Također, povećana je i maksimalna visina prihoda mještana koji mogu zatražiti pomoć. Do sad su se oni s do tri tisuće kuna mjesečno prihoda mogli prijaviti za jednokratnu godišnju pomoć, a sada će moći i oni s do 4 tisuće kuna mjesečnih prihoda, odnosno 531 eura mjesečnih prihoda.


Dakle, novi uvjeti za ostvarivanje jednogodišnje novčane pomoći od Općine Viškovo su: korisnik koji ima mjesečni prihod u prethodnoj godini manji od 265 eura ostvaruje pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 146 eura, korisnik s mjesečnim prihodom većim od 265 eura, a koji ne prelazi 440 eura, ima pravo na jednokratnu pomoć od 93 eura te korisnik koji ima mjesečni prihod veći od 440 eura, a do 531 eura, ima pravo na jednokratnu pomoć od 67 eura.


Gradi se centralno dječje igralište


Vijećnici su glasanjem ispravili i omašku u pisanju broja čestice u Zaključku o utvrđivanju interesa Općine Viškovo i pokretanju postupka radi utvrđivanja interesa Republike Hrvatske za izgradnju platoa u Radnoj zoni Marišćina K-2.


– Pisalo je 19/6, a trebalo je pisati 19/16, ovim glasanjem provest ćemo ispravak te potom poslati Zaključak Vladi RH, kazao je Sanjin Vranković iz općinske uprave.


Vijećnici su također glasanjem dali dozvolu Općini da krene u projekt uređenja dječjeg igrališta uz Dječji vrtić Viškovo u ukupnoj vrijednosti nešto manje od 78 tisuća eura, od čega se 80 posto može financirati preko lokalne akcijske grupa Terra Liburna.


– Uslijed rekonstrukcije postojećeg raskrižja u centru, došlo je do potrebe za izgradnjom novog dječjeg igrališta na drugoj, povoljnijoj lokaciji.


Centralno igralište u Općini postat će dostupnije većem broju djece i roditelja te omogućiti bezbrižan i siguran razvoj i rast najmlađih uzrasta. Površina obuhvata je oko 1.500 metara kvadratnih, navodi se u opisu projekta.