"Kreativni sat"

Viškovski učenici mitološkim pričama s Halubja osvojili 2. i 3. mjesto na Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije

Portal Novi list

Timovi viškovskih učenika s mentoricama

Timovi viškovskih učenika s mentoricama

Predvođeni svojim mentoricama obradili su i kreativnim idejnim rješenjem predstavili mitološke priče našeg kraja i glagoljicu te ostvarili izvrsne rezultateGrupa učenika osmog, šestog, četvrtog i drugog razreda Osnovne škole „Sveti Matej“ Viškovo od 30. studenog do 2. prosinca 2022. godine sudjelovala je na međunarodnom 4. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Osijeku.Pobjednici su proglašeni sukladno kategorijama u kojima se natjecalo 560 sudionika u 165 natjecateljskih timova iz 5 država, a viškovski učenici osvojili su 2. i 3. mjesto u kategoriji razredne i predmetne nastave pod nazivom „Kreativni sat“.


Postanak zvončara
Teme ovogodišnjeg natjecanja bile su: Glagoljica, Mitologija, Put svile i Vodik, a učenici Vito Udovičić, Tijana Mamula, Dominik Jakopanec, Igor Vasiljević, Mia Šolić, Mia Mohorovičić, Kala Kurelić, Laura Kalčić, Adrian Jurić, Lovro Gergorić, Matej Babić, Antonela Knežević, Luka Soldić i Pavel Jurišić vođeni mentoricama Jasminom Mamulom, Irenom Zubčić i Ksenijom Žauhar obradili su i kreativnim idejnim rješenjem predstavili mitološke priče našeg kraja i glagoljicu te ostvarili izvrsne rezultate.“Na zanimljiv i kreativan način naši timovi su prezentirali bogatstvo povijesti i tradicije Halubja želeći tako pridonijeti boljem razumijevanju mitoloških priča kraja i otrgnuti ih zaboravu.


Odabrali smo mitološke priče o postanku zvončara, Sovjaka te Čoški i Maroški koje smo oblikovali u pjesničku formu na čakavskom narječju služeći se medijima bliskim i zanimljivim mladim generacijama”, objašnjavaju mentorice.


Igre i radijske emisije


Učenici koji sudjeluju u radu školskog radija izradili su niz digitalnih igara i snimali radioigre i radijske emisije, a tim „Glagoljupci“ osmislio je društvenu igru kroz koju igrači brzo i jednostavno uče slova glagoljice, ali također uče o Viškovu, njegovoj kulturnoj baštini, znamenitostima i ustanovama.“Bez potpore Općine Viškovo i prijateljske Općine Ernestinovo ne bismo uspjeli realizirati sudjelovanje naših učenika na natjecanju u Osijeku, stoga smo zahvalni Općini Viškovo i Općini Ernestinovo na pruženoj potpori u realizaciji sudjelovanja naših učenika na 4. Milenijskom natjecanju u Osijeku.


Financijska potpora Općine Viškovo osigurala nam je prijevoz i prehranu učenika, a Općina Ernestinovo besplatan smještaj s doručkom”, dodaju mentorice.Milenijsko natjecanje je natjecanje međunarodnog karaktera iz područja kreativne industrije te se organizira u tri kategorije, a ovisno o uzrastu natjecatelja namijenjeno je osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom uzrastu.


Natjecanje ima za cilj potaknuti razvoj kreativnosti, kritičkog razmišljanja, digitalnih vještina, čitalačke pismenosti, inovativnosti i unapređivanje stečenih znanja u djece i mladih.“Ovo je značajno priznanje našim učenicima i mentoricama te potvrda i poticaj u daljnjem radu i prezentiranju bogate kulturno-povijesne baštine našeg kraja”, zaključuju mentorice viškovskih učenika Jasmina Mamula, Irena Zubčić i Ksenija Žauhar.