Dan sjećanja

Viškovo za Vukovar: Kolona sjećanja i mimohod u počast gradu heroju

Portal Novilist.hr

Luka Matanić, Sanja Udović i Ema Sušanj

Luka Matanić, Sanja Udović i Ema SušanjVIŠKOVO U Viškovu će i ove godine biti obilježen pad Vukovara, odnosno Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Tim će se povodom u ponedjeljak, 18. studenog 2019.,  održati Kolona sjećanja i mimohod „Viškovo za Vukovar“. Organizatori su, uz Općinu Viškovo, općinski Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, Savjet mladih i Osnovna škola Sveti Matej. 


Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović rekla je kako je inicijativa za Kolonu sjećanja prije četiri godine potekla od strane Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Istaknula je kako se posebna pažnja pažnja posvećuje obiteljima čiji su članovi poginuli u Domovinskom ratu, a koje su se nakon rata doselile na područje Viškova.


Upravo su mimohod i kolona sjećanja prilika da dokažemo zajedništvo u iskazivanju pijeteta žrtvama Vukovara, ali i zahvale svima koji su dali svoj doprinos obrani i stvaranju Republike Hrvatske, poručila je Udović kojoj je posebno drago što se u organizaciju, još u bivšem sazivu, uključio i Savjet mladih.
Članica Savjeta Ema Sušanj rekla je da je Savjet osigurao 200-ak svijeća za učenike te pozvala ostale mještane da donesu zastave i svijeće i pridruže se koloni. Predsjednik općinskog Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Luka Matanić rekao je da je ovo prvi put da se obilježavanje održava baš na sam dan pada Vukovara i to iz nekoliko razloga.


Kao prvo, na taj način željeli smo onima koji ne idu taj dan u Vukovar, omogućiti priliku da zapale svijeću i odaju pijetet žrtvama Vukovara, Škabrnje i cijele Hrvatske. Važno nam je, posebno ističe Matanić, da u koloni budu mladi pa su tako učenici osmih razreda viškovske osnovne škole već potvrdili dolazak.


Cilj kolone je da u što većem broju, osim branitelja i članova njihovih obitelji te obitelji poginulih, dođe što više mladih te predstavnika sportskih, kulturnih i udruga civilnog društva s Viškova.


Osim toga, želimo na taj dan na poseban i dostojanstven način suosjećati s našim dragim Vukovarcima, a posebno s obiteljima koje su izgubile svoje najmilije u gradu heroju, Škabrnji i cijeloj Hrvatskoj za slobodu i neovisnost Lijepe naše, zaključio je Matanić.


Okupljanje je zakazano od 17 sati na parkiralištu Milihovo, u 17.30 kolona će s upaljenim svijećama krenuti prema crkvi Svetog Mateja gdje će se na Trgu na brege svijećama fomirati veliko slovo „V“. U 18 sati u crkvi će se služiti sveta misa.