Poziv

Viškovo podupire zapošljavanje svojih bivših stipendista, pokrivaju pola plaće

Jakov Kršovnik

Sanja Udović / Foto Mateo Levak

Sanja Udović / Foto Mateo Levak

Poduzetniku koji ima sjedište na području Viškova i zapošljava stipendista, Općina daje subvenciju u iznosu 50% troškova plaćeOpćina Viškovo objavila je Javni poziv poduzetnicima za dodjelu potpora i subvencija za poticanje razvoja gospodarstva i smanjenja nezaposlenosti na području općine za 2022. godinu.


Osnovna misao vodilja ovog programa koji je u ovom obliku na snazi od 2016. godine, jest stvaranje okvira koji će barem u jednom dijelu rješavati strukturni problem domaćega gospodarstva i tržišta rada, kažu iz Općine Viškovo.


Specifične mjere


Osim uobičajenih mjera poput poticanja osnivanja novih gospodarskih subjekata, subvencija kamata na poduzetničke kredite ili potpora za nabavu opreme i inventara s maksimalnih devet tisuća kuna, Općina Viškovo ima i neke specifične mjere koje imaju višestruku ulogu.
Na primjer, potpore za zapošljavanje bivših stipendista i potpore za zapošljavanje mladih osoba nakon stručnog osposobljavanja. Kad je riječ o bivšim stipendistima, poduzetniku koji ima sjedište na području Viškova i zapošljava stipendista Općine, Općina daje subvenciju u iznosu 50 posto troškova plaće.


Riječ je o iznosu do maksimalno tri tisuće kuna mjesečno, ako osoba ima srednjoškolsko obrazovanje te maksimalno 4.500 kuna ako je riječ o visokoobrazovanom kadru, kažu iz Općine Viškovo.


Slično je i s potporom za zapošljavanje mladih osoba nakon stručnog osposobljavanja jer su oni teško zapošljivi nakon stručnog osposobljavanja, a kroz jednu od mjera iz ovog programa poduzetnici mogu dobiti nemalu potporu ako zaposle upravo tu mladu osobu.


– Ovaj Javni poziv za dodjelu potpora i subvencija za poticanje razvoja gospodarstva i smanjenja nezaposlenosti vrijedan je 200 tisuća kuna.


Kad je riječ o potporama poduzetnicima, a u dogovoru s općinskim vijećnicima, zaključeno je da se uskoro krene u izradu novog programa koji će biti usmjeren na potpore i subvencije u segmentu turizma i poljoprivrede, a eventualno će se i revidirati i nadopuniti postojeće mjere namijenjene poduzetnicima, za što smo u proračunu osigurali dodatna sredstva, kaže načelnica Sanja Udović.


Nepovratne potpore


Samo u proteklih pet godina potpore i subvencije primilo je nešto manje od 100 gospodarskih subjekata, za što je Općina Viškovo izdvojila nešto manje od milijun kuna. Te su subvencije i potpore generirale otvaranje novih radnih mjesta, smanjile nezaposlenost, a posebice pomogle mnogima koji tek kreću u svijet poduzetništva, kažu iz Općine.


U svim mjerama riječ je o nepovratnim potporama koje Općina dodjeljuje subjektima maloga gospodarstva utvrđenim Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva.


Uvjeti za ostvarivanje svih potpora, informacije, upute za prijavitelje, kao i potrebna dokumentacija dostupni su na mrežnim stranicama Općine Viškovo na poveznici.


Rok za podnošenje zahtjeva je do iskorištenja sredstava koja su osigurana po pojedinoj mjeri, a najkasnije do 30. studenog 2022. godine. U slučaju iskorištenja osiguranih sredstava po pojedinoj mjeri moguća je izmjena javnog poziva kao posljedica preraspodjele raspoloživih sredstava između pojedinih mjera, zaključuju iz Općine Viškovo.