Foto Marko Gracin
Na meniju u čijoj su izradi sudjelovali vinski znalci bili su pašta fažol, jota, varivo od graha i povrća, pohano meso i krumpir salata
povezane vijesti
Četrnaesto izdanje humanitarnog projekta Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, “Danas za vas”, okupilo je u Domu Crvenog križa na Pećinama vinske znalce koji su zasukali rukave i u odličnom raspoloženju se uključili u kuhanje i pripremanje obroka za potrebite.
U kuhanje i pripremu obroka uključili su se predstavnici vinarija i vinskih udruženja s Kvarnera Anton Brusić, Toni Babić, Darko Mandić, Ivana Rubeša, Erik Stanić, Ivica Dobrinčić, Žarko Stilin, sommelier Josip Orišković, sommelierke Monika Neral i Lucija Matijević te enogastro influencer Časlav Matijević.
Ponosni što mogu pomoći
Predsjednik Udruženja Kvarner Wines Anton Brusić zahvalio je riječkom Crvenom križu na pozivu i na skrbi koju pruža potrebitima.

– Izuzetno nam je drago da je Udruženje Kvarner Wines postalo aktivan dionik društvenog života Primorsko-goranske županije. To se pokazalo i u ovoj humanitarnoj akciji. Hvala Crvenom križu na pozivu i uvijek ćemo se odazivati na ovakve hvale vrijedne projekte, poručio je Brusić.
Sommelierka Lucija Matijević rekla je kako su svi zajedno izuzetno ponosni što mogu pomoći svojim sugrađanima.
– Ljubitelji smo gastronomije, vina i hrane, a mogu reći da je ovo jedno vrlo plemenito događanje. Osjećali smo se jako dobro jer smo pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija i nadam se da nitko neće ostati gladan, ne samo danas, nego i inače, poručila Matijević.

Sommelier Josip Orišković rekao je kako su se svi zajedno vrlo rado odazvali pozivu za humanitarno djelovanje.
“Obično mi kuhamo u podrumu, na vinogradu i na sceni, ali vino i hrana uvijek idu skupa. Kada god treba pomoć, na nas se može uvijek računati”, istaknuo je Orišković.
Ambasador brenda Kvarner Wines, Ambasador projekta Kvarner Europska regija gastronomije, enogastro influencer Časlav Matijević također se vrlo rado odazvao pozivu Crvenog križa Rijeka, a sam projekt ocijenio je hvalevrijednim.

“Danas smo svi koji smo se okupili u ovoj kuhinji jako ponosni i osjećamo se počašćeno. Ovakve akcije treba podržavati i svako toliko se sjetiti onih koji su manje sretniji od nas”, poručio je Matijević.
Dnevno pripremaju 1.800 obroka
U kuhinji Crvenog križa Rijeka dnevno se priprema i do 1.800 obroka za beskućnike, korisnike pučke kuhinje te sve one kojima je pomoć potrebna, ali i starije i nemoćne koji ne mogu izaći iz svojih kuća, kao i za dječje vrtiće i osnovne škole.

Kuhari kreću s kuhanjem već u 4,45 sati ujutro, kako bi do deset sati svi obroci bili spremni za transport. Prema riječima inicijatora i voditelja projekta “Danas za vas” Damjana Miletića, broj obroka raste, što pokazuje da je sve više potrebitih, a Crveni križ pomaže im ne samo ovom akcijom, nego 365 dana u godini.

– S obzirom da je sutra Martinje, blagdan sv. Martina, odlučili smo se u goste pozvati kvarnerske vinare i sommeliere koji su pokazali kako žele humanitarno djelovati, žele pokazati kako je dobro činiti dobro, jer ne smijemo zaboraviti – ljepše je pružati, nego primati pomoć.

Vinari su nas sve oduševili pozitivnom energijom, a svi zajedno još jednom smo učinili dobro djelo. Na ponos svima, rekao je Miletić, dodajući kako su već krenule pripreme za petnaesto izdanje, pozivi su išli, a s obzirom da hrvatska nogometna reprezentacija uskoro igra utakmicu s Farskim otocima na Rujevici, moguće da Crveni križ ugosti i hrvatske nogometne reprezentativce.
Inače, na meniju u čijoj su izradi sudjelovali vinski znalci bili su pašta fažol, jota, varivo od graha i povrća, pohano meso i krumpir salata.