Veliki problem

VIDEO Stjenice stigle i u Rijeku! Obitelj na Rastočinama očajna: “Djeca su nam izgrižena, imamo najezdu”

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler, čitatelji

Foto Sergej Drechsler, čitatelji

O problemu u neboderu svjedoči i veliki natpis u kojem piše "Oprez! Stjenice u neboderu!"U našu redakciju javila se Renata Bartula Bosanac, koja živi na Rastočinama, u neboder na adresi Rastočine 6, a koja se požalila na veliki problem – najezdu stjenica. O problemu u neboderu svjedoči i veliki natpis u kojem piše “Oprez! Stjenice u neboderu!”.– Imamo veliki problem za koji nam nitko ne želi pomoći da ga riješimo. U neboderu imamo najezdu stjenica, zvali smo Dezinsekciju, čiji su djelatnici tretirali stan iz kojeg je krenula najezda, a naše stanove, u koje su se stjenice također pojavile, u kojima su djeca izgrižena, neće.

Rekli su nam da ih ne vide, a mi ih vidimo i osjetimo na koži, ponavljam, djeca su izgrižena i stvorila su alergijsku reakciju. Čak sam ih i snimila i imamo i foto i video zapise.


Zvali smo sanitarnu inspekciju, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, svi govore da je to je veliki problem i rješenja nema, govori Bartula Bosanac.Sve počelo pred godinu dana


Sve je, dodaje, počelo prije godinu dana kada je država u stan na 14. katu uselila Afganistance, koji su tamo živjeli neko vrijeme, ali je stan trenutno prazan.– Riječ je o državnom stanu. Zvali smo i Grad Rijeku, ali su rekli da ništa ne mogu jer je stan državni. Stjenice su se pojavile najprije u tom stanu, potom proširile “uvis” – na petnaesti, pa šesnaesti kat, a onda su se počele “spuštati”, pa ih sada imamo i mi na trinaestom katu.


U NZZJZ PGŽ su nam rekli da je to veliki problem, dali su nam savjete kako ga pokušati riješiti, sanitarna inspekcija rekla nam je – nije do nas.Svi se slažu da je to veliki problem, ali se svi ograđuju. Zvali smo policiju da prijavimo prosvjed, da zatvorimo cestu, ali su nam rekli da to ne smijemo, već da idemo prema medijima. Molimo vas pomozite nam, skoro plačući govori Bartula Bosanac.


Što kažu u Nastavnom zavodu?


U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrđuju kako su upoznati sa slučajem na Rastočinama, kako su imali još par poziva, ali smatraju kako je situacija pod kontrolom.– Nije alarmantno, nekoliko je bilo poziva ali lažnih, građani su mislili da su stjenice, ali nisu bile. Čim vide u medijima najezdu, građani ponekad zovu, provjeravaju.


Nemamo situaciju masovne pojavnosti stjenica, ovo je još uvijek izoliran slučaj. Pojava stjenica prije je bio indikator siromaštva, međutim, posljednjih godina to nije tako, pa smo svjedoci posljednjih dana pojave stjenica i u luksuznim hotelima u Parizu, Londonu i drugim europskim gradovima.Iako nema pravila, stjenice se ipak češće javljaju kada se ljudi vraćaju s godišnjih odmora, odnosno najčešće se prenose putem putničke prtljage, po avionima, vlakovima i javnom prijevozu – one ne lete, ne skaču, nego hodaju.


Mi u Zavodu stoga dajemo naglasak na preventivi, pa savjetujemo građanima, da svu robu koju su donijeli s putovanja operu, dovoljno je već na 45 stupnjeva, jedan sat, kaže voditelj Odsjeka za DDD, sanitarni nadzor i uzorkovanje mr. Mirsad Bilajac, dipl. sanit. ing.


Nisu prenositelji zaraze, ali…


Dodaje kako stjenice nisu prenositelji zaraznih bolesti, one uznemiravaju, hrane se krvlju, stvaraju stres i paniku kod ljudi, ali ponekad i alergijske reakcije.Kućne stjenice, kaže Bilajac, mogu mijenjati domaćina, slabije su aktivne zimi, više su aktivne ljeti, ali ih tijekom cijele godine, jer zimi idu u grijane prostore.


Ipak, u slučajevima kada se ipak pojave, kao što je to posljednji slučaj na Rastočinama, nema mjesta panici. Naime, nakon što se dođe u kontakt s njima, najvažnije je držati se mjera sprječavanja širenja infestacije.Važno je da se ne šire dalje, a to se postiže tako da se, primjerice, uklone i ne premještaju sve stvari koje su zahvaćene njima, da se ne premještaju gosti iz sobe u sobu ili s lokacije na drugu lokaciju te da se odmah zovu stručnjaci za dezinsekciju kako bi ih se potpuno uništilo.


Treba pozvati nadležne i mjerodavne službe i odmah djelovati. Nažalost, u maloprodaji baš i nema insekticida koji bi ih riješili, primjerice špricanjem ili posipanjem, ali zato treba pozvati ovlaštenog izvođača mjera DDD-a, navodi Bilajac.