Velika povorka

VIDEO Riječki karneval: Više od devet tisuća karnevalista prošlo je centrom Rijeke, na kraju su i zvončari završili u fontani

Portal Novi list

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Međunarodna karnevalska povorka kruna je karnevalskih svečanosti na Kvarneru, pa i šireViše od devet tisuća karnevalista, u 93 grupe prolazi danas centrom Rijeke na velikoj Međunarodnoj karnevalskoj povorci 41. Riječkog karnevala.Međunarodna karnevalska povorka kruna je karnevalskih svečanosti na Kvarneru, pa i šire.
Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, vatromet boja i oblika, rezultira paradom stotine alegorijskih kola, tisuća maski i nemjerljivog broja gledatelja iz zemlje i inozemstva.
Negdje oko 20 sati središnji događaj Riječkog karnevala zaključen je paljenjem pusta.


Ta je uloga ipak pripala vijeću načinjenom od Snjeguljica i patuljaka iz Karnevalske udruge POM-F-RI koje je, za razliku od montiranih procesa i koruptivnih odluka na koje smo već navikli, provelo kratku deliberaciju te donijelo konačan i pravedan sud krivcu za sve naše prošlogodišnje grijehe. Studenti riječkog Pomorskog fakulteta, institucije koja ove godine bilježi 75. obljetnicu postojanja, naredili su kako će za njih mučeničkom smrću propatiti pust Römerkruella Adventić, pa ju posjeli na barku uz Gat Karoline Riječke te otisnutu pržili dok zora ne svane.


Za kraj su i zvončari završili u fontani što pokazuje i video.Zbog radova u Adamićevoj ulici mijenja se poznata trasa povorke.


Grupe kreću početka Ulice Ivana Zajca, zatim preko Ribarske ulice i Jelačićeva trga ulaze u Scarpinu ulicu te kod Palače Modello dolaze na Korzo.


Foto galerija: Riječki karneval 2024. Foto: Sergej Drechsler, Vedran Karuza


Glavnom riječkom šetnicom povorka prolazi do Trga Republike Hrvatske, a potom desno na Trg 128. brigade Hrvatske vojske.Pored hotela Bonavia ulaze u Ulicu Dolac, a kod talijanske srednje škole skreću lijevo u Ulicu Erazma Barčića.Pored Jadranskog trga ulaze u Zadarsku ulicu nakon koje skreću desno na Rivu u smjeru Žabice gdje je završetak rute povorke.


Foto Sergej Drechsler


Većina karnevalskih grupa koje sudjeluju u Međunarodnoj karnevalskoj povorci dolazi iz Primorsko-goranske županije, ali tu je i 12 inozemnih grupa iz Italije, Slovenije, Mađarske, Kine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Indije, koje prezentiraju svoju tradiciju i običaje.


Za Međunarodnu karnevalsku povorku akreditirano je gotovo stotinjak novinara, što daje garanciju da će lijepa slika Riječkog karnevala otići po cijelom svijetu.Na licu mjesta povorku prate veće grupe gostiju iz Japana, Francuske i Austrije. Svi su pozvani da bez obzira na vrijeme dođu na riječki Korzo, jer maškarama ni kiša, ni snijeg, ni led ne smetaju.


“Zabava je zagarantirana”, kaže Meštar Sandi.


Ki ni došal’ na Riječki karneval, neka mu bude žal!

Foto Sergej Drechsler