Potpisan ugovor

VIDEO/FOTO Vlada darovala Bakru nekretnine, uređuje se poduzetnička zona na platou bivše koksare

Sanja Gašpert

Plato bivše Koksare u Bakru postaje Poduzetnička zona Bakar / Foto Grad Bakar; u tekstu fotografije: Mateo Levak i Grad Bakar

Plato bivše Koksare u Bakru postaje Poduzetnička zona Bakar / Foto Grad Bakar; u tekstu fotografije: Mateo Levak i Grad Bakar

Stvaranjem PZ Bakar promijenit će se vizura samog grada, otvoriti nova radna mjesta, poboljšati kvaliteta života, razviti ekonomija i gospodarstvo, poručuje Tomislav KlarićPotpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić potpisali su danas u Bakru ugovor o darovanju nekretnina u k.o. Bakar Gradu Bakru, u svrhu osnivanja poduzetničke zone Bakar na platou bivše koksare. Tržišna vrijednost darovanih nekretnina površine 84.602 m2 iznosi 4.922.688,96 eura, odnosno 37.090.000 kuna.Veseli napredak


– Nakon dugo vremena ponovo sam u Bakru i veseli me napredak ovog prekrasnog povijesnog grada. Čestitam gradonačelniku Klariću na brojnim realiziranim projektima, koji čine Grad Bakar pozitivnim primjerom brojnim jedinicama lokalne samouprave u svim područjima djelovanja, jer je od početka njegova mandata proračun s petnaest milijuna kuna narastao na današnjih više od 15 milijuna eura.


Foto galerija: Država darovala nekretnine Bakru za poduzetničku zonu u bivšoj Koksari Foto: Mateo Levak
To je pokazatelj velike gospodarske i poduzetničke aktivnosti u samom gradu, čime se puni i državni proračun.


Sjećam se, kada sam bio predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka 2004. godine, da smo tada gotovo na svakoj sjednici Vijeća imali problem Koksare u Bakru, rušenja dimnjaka i postrojenja, sređivanja tog prostora kako bi doista u okolišnom smislu uredili ovaj prekrasan i povijesni grad.


Vlada Republike Hrvatske je prije dvanaest godina darovala 280 tisuća kvadrata Gradu Bakru na području Industrijske zone Bakar i to se pokazalo kao pun pogodak, jer je ta zona danas gospodarski najuređenija i najopremljenija zona u Hrvatskoj, s više od 5.100 zaposlenika i tendencijom povećanja njihovog broja.


Impresivna ulaganja


To je nešto što može ovaj Grad i gradonačelnika ispunjavati ponosom. Vidjevši kako je Zona izgledala 2007. pa do danas, radi se zaista o impresivnim ulaganjima i na tome treba ustrajati i čestitati.To omogućuje razvoj Bakra i njegovih naselja, ali i Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske.


Ovaj današnji ugovor nastavak je brige Vlade Republike Hrvatske za doprinos snaženju ovoga grada i brige za njegov okoliš, da će jedan prostor koji je nekad bio, ja bih rekao crna industrija, koja je u značajnoj mjeri umanjivala kvalitetu života ovog grada, kroz ovaj projekt najprije sanacije uklanjanja jednog devastiranog prostora i okoliša, polako, sigurnom rukom dobiti onaj izgled i onu namjenu koja je primjerena ovome gradu, naglasio je potpredsjednik Vlade Branko Bačić.


Doista mi je ugodna dužnost da u ime Vlade mogu potpisati ovaj ugovor kojim se jedna imovina koja je bila upisana na Republiku Hrvatsku sada upisuje temeljem ugovora na Grad Bakar, a on će sigurno znati upravljati tim svojim praktično središnjim dijelom bakarskog zaljeva, što je iznimno važno za njegovo daljnje očuvanje, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić.Nakon što je kroz kratki film prikazano kako je Bakar izgledao u vrijeme Koksare od 1978. godine nadalje, dok su njegovi stanovnici trpjeli ekološko onečišćenje i zagađenje, bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić rekao je kako je zahvaljujući Vladi RH-a i predsjedniku dr. Franju Tuđmanu 1994. godine donesena odluka o uklanjanju postrojenja tadašnje Koksare i to je trajalo sve do 2019. godine, kada je konačno likvidirana tvrtka Koksar te su srušeni svi postojeći objekti.


Što je sve već napravljeno?


– Utrošeno je više od 360 milijuna kuna u sanaciju terena i dijela podmorja te su se time stekli uvjeti da zemljište pripadne u vlasništvo države.


Budući da se likvidacija otegla veliki niz godina, mi smo odlučili u dogovoru s Industrijskom zonom otkupiti upravnu zgradu tadašnje Koksare i teren oko nje za šest milijuna kuna.


S tim sredstvima je završena likvidacija Koksare i ona je na neki način prestala postojati, a zemljište je pripalo Republici Hrvatskoj.Kako smo mi u Bakru proaktivni, nismo htjeli čekati, već smo krenuli pripremati projekte, i upravo s našim zahtjevom, a zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH u prosincu je donesena odluka gdje se zemljište platoa Koksare, zemljište koje danas potpisujemo predaje u vlasništvu Grada, naglasio je Tomislav Klarić te dodao da je Grad pripremio i donio Urbanistički plan uređenja, a paralelno s tim pripremljen je i projekt izgradnje kanalizacijskog sustava Grada Bakra vrijedan 60 milijuna kuna, koji se upravo radi na području Bakra.


Foto Grad Bakar


Na dijelu platoa bivše Koksare gradi se veliki uređaj za pročišćavanje s 360 metara dugim ispustom u more i na taj način Bakar koji sada ima 36 direktnih ispusta kanalizacije čitavim obodom zaljeva, postaje ekološki čist u ovom dijelu, a mi imamo brojne projekte s kojima krećemo u realizaciju i unapređenje Bakra u turističkom smislu.


Prezentacijski centar u pomorskom tunelu


Dio pomorskog tunela nekadašnje Koksare želimo pretvoriti u prezentacijski centar u kojem će posjetiteljima i građanima biti prezentirana industrijska prošlost i sve ono što se više nikad u Bakru ne smije dogoditi, naglasio je gradonačelnik Klarić.


Podsjetio je kako je trenutno na području Grada Bakra 37 velikih gradilišta, u Industrijskoj zoni Bakar radi se više od 20 novih hala, grade se dvije nove prometnice i još dva kružna toka, a u ovom mandatu ostvarit će se obećanje i otvoriti oko 1.000 novih radnih mjesta.Istaknuo je kako je samo u ovoj godini u Zoni zaposleno 500 novih djelatnika, od kojih njih 350 u novom trgovačkom centru Galerija Bakar, koja otvara svoja vrata sredinom travnja.


Prenamjena platoa bivše Koksare, koja je svojom izgradnjom i dugogodišnjim radom narušila ugled Grada i zdravlje građana, prvenstveno ima za cilj osnivanje Poduzetničke zone Bakar, kojom će se potaknuti gospodarski razvoj, omogućiti ulaganje i širenje pogona brojnih investitora, kao i ostalih poduzetničkih aktivnosti na tom području.


Mijenja se vizura grada


Prema riječima gradonačelnika Klarića, stvaranjem PZ Bakar promijenit će se vizura samog grada, otvoriti nova radna mjesta, poboljšati kvaliteta života, razviti ekonomija i gospodarstvo, sve na dobrobit Grada Bakra, a time i Republike Hrvatske.– Uz gradnju uređaja za pročišćavanje na tom platou, izradili smo UPU koji, između ostalog, definira izgradnju prometnice središnjim dijelom, a u čije projektiranje uskoro krećemo.


Dok sve to pripremamo, dijelove platoa ćemo iznajmljivati zainteresiranim poduzetnicima, kojih već ima te tako uprihodovati značajna financijska sredstva.


Foto Mateo Levak


Cilj je plato podijeliti na više manjih platoa, na kojima ćemo razvijati ekološke djelatnosti, a, također, postojeće privezište za brodove ćemo preurediti, rekao je gradonačelnik Klarić.


Dodao je kako uz buduću PZ Bakar i postojeću IZ Bakar na Kukuljanovu, na Hreljinu uskoro niče i treća zona, a plan je, rekao je, IZ Bakar na Kukuljanovu proširiti za još milijun “kvadrata”. S te tri zone imat ćemo više od deset tisuća zaposlenih, istaknuo je Klarić.