Općinsko vijeće

Veljko Vičević posthumno počasni građanin Jelenja, Vlasti Juretić nagrada za životno djelo

Sanja Gašpert

Vlasta Juretić i Veljko Vičević

Vlasta Juretić i Veljko Vičević

Ada Maršćanić nagrađena je za uspjehe, a mlađi pioniri NK Rječina za doprinos razvoju Općine JelenjeVeljko Vičević posthumno je proglašen počasnim građaninom Općine Jelenje, Vlasta Juretić (pok.) dobitnica je nagrade za životno djelo, Ada Maršanić nagrade za uspjehe u prethodnoj godini, a mlađi pioniri Nogometnog kluba Rječina (generacija 2099./2010.) dobitnici su nagrade kolektivu za doprinos razvoju Općine Jelenje.


Najuređeniju okućnicu ima Mara Kuljanac, Podkilavačka 7 iz Jelenja, a najbolji učenik, točnije učenik generacije Osnovne škole Jelenje-Dražice je Petar Mikulić. Odlučilo je tako većinom glasova Općinsko vijeće Jelenje na svojoj posljednjoj sjednici.


O Veljku Vičeviću


Kako je navedeno u obrazloženju odluke, Veljko Vičević bio je dugogodišnji glavni urednik Novog lista, a za vrijeme njegovog vođenja, Novi list je od lokalne novine postao jedna od najcitiranijih novina, počeo se prodavati po cijeloj Hrvatskoj te su otvorena dopisništva u Zagrebu, Zadru i Karlovcu.
S dolaskom Veljka Vičevića na mjesto glavnog urednika počeo je proces prerastanja Novog lista u utjecajnu i snažnu novinu nacionalnog značenja s istaknutim stavom.


Kao glavni urednik Novog lista, Veljko Vičević nikada nije zamijenio svoju grobničku čakavštinu službenim štokavskim govorom i nikada se nije odrekao svog “ča”.


Bio je ljubitelj svog Grobnika i promotor čakavštine, neizmjerno ponosan na svoje grobničko podrijetlo, pri tome nikad ne radeći razliku između Čavala i Jelenja.


I danas, 25 godina nakon njegove smrti, Veljko Vičević spada u vrh pisanog novinarstva u Hrvatskoj te je rado spominjan i cijenjen u novinarskim krugovima, a za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja, piše u obrazloženju prijedloga odluke, koji je podnijela Danijela Tus iz Dražica.


O Vlasti Juretić


Vlasta Juretić dala je izniman doprinos čakavici, a Grobničani obiju općina ponose se njezinim stvaralaštvom i žale za preranim odlaskom svoje zaslužne grobničke umjetnice u još punom kreativnom zamahu, navodi se u obrazloženju prijedloga odluke Ogranka Matice hrvatske u Jelenju.


Vlasta Juretić grobnička je pjesnikinja, spisateljica, kulturno-društvena djelatnica i promotorica čakavštine u svim aspektima umjetničkog izražavanja.


Priznata je i poznata autorica više od 250 pjesama izvedenih na raznim festivalima zabavne glazbe, a svojim višedesetljećnim radom i zalaganjem popularizirala je pjesništvo na čakavici, kao i sudjelovala u formiranju Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine.


U sklopu likovne djelatnosti Katedre, 1996. godine pokrenula je Međunarodnu likovnu koloniju u Gradu Grobniku. Autorica je “Grobničke maše” i tekstova na postajama križnog puta u Cerniku, pisanih na grobničkoj čakavštini, istaknuto je u obrazloženju odluke.


O Adi Maršanić


Kako je predlažući Adu Maršanić za općinsko priznanje navela prof. Sanja Zubčić, Ada Maršanić je članica brojnih udruga u kojima daje doprinos volonterskim radom, a značajan je i njezin doprinos u očuvanju i promoviranju etnografske baštine Grobnišćine.


Prošle je godine objavila knjigu “Grobničke škole”, koja opisuje razvoj školstva na području općine Jelenje i podastire vrijedna povijesna vrela.


Ada Maršanić svojom knjigom “Grobničke škole” ostaje upisana kao najznačajnija kroničarka koju je jelenjska općina do današnjih dana imala.


O mlađim pionirima NK Rječina


Mlađe pionire Nogometnog kluba Rječina za nagradu je predložio Mauro Barčić iz Dražica, koji je u obrazloženju prijedloga napisao kako su ovi mladi nogometaši u tekućoj godini ostvarili zavidne rezultate u svojoj kategoriji natjecanja.


U cjelogodišnjem prvenstvu natjecanja prve županijske omladinske lige – mlađi pioniri, u konkurenciji trinaest klubova Nogometnog saveza Primorsko-goranske županije, u 24 odigrane utakmice osvojili su prvo mjesto, s 20 pobjeda, tri neodlučene i jednom izgubljenom utakmicom.


Svojim nastupima i uspjesima doprinose prepoznatljivosti i razvoju Općine Jelenje i na široj sportskoj sceni, istaknuto je.