Stanovi

Veliki interes mladih obitelji za subvencije APN-a, lani dom u PGŽ-u osiguralo njih 150

Ljiljana Hlača

Po modelu subvencioniranja kredita, u 2019. godini u Primorsko-goranskoj županiji kupljena su 142 stana, odnosno šest kuća, a izgrađene su dvije kuće. Ove godine, u prvom ciklusu, s ovog područja poslan je 101 zahtjev, od čega 52 iz RijekeAgencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do sada je obradila 1.400, od ukupno pristiglog 3.681 zahtjeva za subvenciju kredita za kupnju stana odnosno kuće ili izgradnju kuće.


Od toga broja 101 zahtjev dolazi iz Primorsko-goranske županije, odnosno iz Rijeke ih je 52. U Ministarstvu graditeljstva zadovoljni su odazivom na prvi ciklus javnog poziva koji je završen u travnju, u vrijeme kada je kriza zbog pandemije koronavirusom bila na vrhuncu. Kako sada stvari stoje, čini se da ima nade i za drugi ciklus potpora koji se najavljuje za rujan.


Zadovoljni interesom


Ovaj program država je pokrenula još 2017. godine i do sada je zahvaljujući ovom modelu 9.400 mladih obitelji osiguralo dom, a u njima je rođeno 1.300 djece. Kada je riječ o brojkama, najuspješnija je godina za riječko tržište nekretnina bila 2019. godina kada je po tom modelu kupljeno čak 142 stana, odnosno šest kuća, a izgrađene su dvije kuće. Usporedbe radi, lani je ukupno iz Primorsko-goranske županije pristiglo 246 zahtjeva.
– Prezadovoljni smo interesom građana i provedbom procesa prijave. Iako smo se našli u izvanrednoj situaciji, broj pristiglih prijava tek je malo manji od rekordnog prošle godine što govori da je ova mjera potrebna našim građanima, svojedobno je komentirao ministar graditeljstva rezultate javnog poziva Predrag Štromar.


– Do sada je uz naše subvencije više od 9.400 mladih obitelji uspjelo jednostavnije riješiti egzistencijalno pitanje osiguravanja doma, a ta brojka, nakon obrade svih zahtjeva mogla bi biti i više od 13.000. Kad tome pribrojimo mlade koji su stambeno pitanje riješili kroz program POS-a već sada prelazimo 21.300 obitelji koje ostaju živjeti, raditi, stvarati u Hrvatskoj, zaključio je dalje ministar.


Na novinarski upit jesu li kroz godine uočene malverzacije kod korištenja na ovaj način kupljenih stanova, kao što je prodaja, iznajmljivanje i slično, iz Ministarstva graditeljstva nam odgovaraju da je sustav kontrole zakonski definiran.


Učinkovita kontrola


Uvjeti subvencioniranja uređeni su Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita i Naputkom o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, istaknuto je.


– Korisnici subvencija na stambene kredite dužni su u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora dostaviti potvrdu o promjeni prebivališta. Ukoliko to ne naprave APN šalje obavijest kojom zahtijeva njihovu dostavu odnosno od nadležnih policijskih uprava traži provjeru prebivališta na adresama navedenim na ugovoru. Do sada, prikupljanjem i evidentiranjem potvrda o prijavi prebivališta, nije utvrđeno kršenje zakonskih odredbi po ovom programu izuzev načelnice Lovreća Anite Nosić koja je naknadno tražila raskid ugovora, a kako se nije javljala banci, APN je uputio banci zahtjev za prisilnom naplatom, navode u odgovoru Ministarstva.