Tradicionalna manifestacija

Velika gastro fešta: Kuhanim i suhim k(l)obasicama nahranili Klanjce i njihove goste

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kobasice je donijelo 24 natjecatelja koji su na tanjurima poslužili 19 kuhanih i 16 suhih kobasica, a njih su ocjenjivali natjecatelji međusobno, uz nekoliko pomagača iz publikeKLANA – Ovo je bila prava fešta u Klani. Kinosala ugostila je gotovo sve stanovnike Klane, samo oni koji imaju gripu nisu došli, tako ni načelnica Željka Šarčević Grgić, a svi ostali bili su parićani za gastrofeštu od klobasic »K(l)obasica našega kraja«, njoke s gulašom od divljači, predobre kolače i piće.


Za brojne je Klanjce ovo najvažniji dan u godini, važniji od Rokove, a o tome kako ova manifestacija raste iz godine u godinu, a tek joj je treći rođendan, najzornije svjedoči njezin naziv – prvo se zvala »K(l)obasica klanjskega kraja«, a sada »našega kraja«.


– Pustili smo da se širi, tako ove godine imamo i jednog natjecatelja iz Italije pa možemo reći da je i međunarodna manifestacija. Uglavnom, trebaš imati neku vezu s Klanom, ili po rođenju, ili po punici, ili po ljubavi prema Klani, a svakako prema kobasicama, kako bi postao natjecateljem, kazao nam je organizator Dušan Štemberger.
I tako je svoje kobasice na oči suda donijelo 24 natjecatelja – 19 kuhanih i 16 suhih. Svi posjetitelji bili su sretnici, jer svi su oni činili ocjenjivački sud za kušati i ocjenama 1, 3 i 5 ocijeniti suhe kobasice, a na poleđini papirića napisati svoj broj telefona.


Sretnik čiji su papirić kasnije nasumično izvukli dobio je pregaču i dva kilograma kobasica. Kuhane kobasice ocjenjivali su natjecatelji međusobno uz nekoliko pomagača iz publike. U obje kategorije najbolji su dobili zlatne, srebrne i brončane pretle. Za one koji ne znaju, to je drvo o koje se vješaju kobasice.


Pokrovitelj manifestacije je Općina Klana, a organizatori – DVD Klana, Boćarski klub Sv. Rok Klana i Pjevački zbor »Matko Laginja«, a goste je zabavljala grupa Žažara.