Slavlje zajedništva

Velika fešta u Dragi: Armada oslikava golemi grafit, peče se vol u čast dvostruke krune Rijeke i sv. Vida

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Veliki Armadin grafit se polako približavao svojoj završnoj formi, porcije, uistinu nevjerojatno sočne i silno ukusne što je velika pohvala radu chefa Štefa, nestajale su velikom brzinom



 


 


Nakon utakmice s Dinamom, one sjajne pobjede od četiri naprema nula, zarekao sam se da ću, bude li Rijeka prvak, u što sam pak itekako bio uvjeren, organizirati pečenje vola u Dragi, na našem boćalištu. Svi koji su me tada čuli samo su se nasmijali i rekli: ma daj, kakvi prvaci znaš i sam da će sve učiniti da titula ne dođe na Kvarner. Slušao sam ih i ponovio – u lipnju, nakon prvenstva i kupa vol je u Dragi!


Foto Edi PRODAN




Sretan, iako je iza njega i Armadine dražanske ekipe jako velik posao, ispričao nam je to Živko Prijić, na sportskoj i društvenoj sceni Rijeke iznimno znana osoba, dok smo, pa na po prilici 35 stupnjeva Celzijusovih u Dragi na velikoj fešti posvećenoj dvostrukoj kruni Rijeke razgovarali o istinskom spektaklu pečenja vola koji su organizirali na igralištu i boćalištu u Dragi. Uz Prijića koji je animirao jako veliki krug ljudi, uz njega su stali članovi Armade iz Drage koje su pak predvodili dvojica Luka – Nađ i Vukušić, od kojih je ovaj potonji na veliki posao organizacije pečenja vola, izrade golemog Armadnig grafita kao i vrlo sadržajne fešte stigao iz Saudijske Arabije gdje radi.


Foto Edi PRODAN


Pečenje vola traje 20 sati


 


Posebna atrakcija čitave priče – prema nekim sjećanjima u Dragi se fešta pečenja vola nije organizirala punih stotinu godina – bili su bračni par Marija i Stjepan Štef Črnčec, jedini ljudi koji u Hrvatskoj peku vola na ražnju.


– Silno vam je to kompleksan posao – k tome radimo to na temperaturi od oko 50 stupnjeva – da bi se ispeklo ovog vola kojem je bilo 300 kilograma utrošili smo dva “kubika” drva, a sam posao pečenja traje oko 20 sati. K tome, da bi se pripremilo vola za pečenje potrebno je oko pet sati, ističe nam Štef, ponosni Međimurec.


Smoje i ekipa

 


Jako je velik broj ljudi pohodio feštu u Dragi. Susreli smo tako Darija Smoju koji se nakon igračke karijere u Londonu bavi onom managerskom, pa poduzetnik Suad Suki Memić koji je pokrenuo oslikavanje novog mega murala posvećenog Rijeci kao i gosti iz inozemstva koji su također zaljubljenici u Rijeku – Nico Lahia, rodom iz Apulije, s njezinog i talijanskog krajnjeg juga, koji s Riječanima radi u Monfalconeu kao i Robert Rihter iz Hrastovlja.


Osim posvete dvostrukoj kruni Rijeke, velika dražanska fešta bila je posvećena i sv. Vidu, blagdanu Rijeke, a na jedan zanimljivi način ta je fešta povezala i velik dio Hrvatske jer vol je, zahvaljujući Nevenu Žeželiću i svojevrsnom dirigentu logistike čitavog projekta, poznatom ugostitelju Žarku Žeželiću Prdeli nabavljen u Bjelovaru.


– Ideje je bila moja kako sam vam i rekao, ali da nije bilo dvojice Žeželića kao i naših Armadinih dečki, teško bismo realizirali ovu priču. I ne samo njih, jako se mnogo ljudi na najrazličitije načine udružilo kako bismo realizirali ovu lijepu priču. Čuli ste i sami da je Štef Črnčec jedini koji danas radi ovaj posao u Hrvatskoj, bez Prdele bi do njega bilo nemoguće doći, a jako puno nam je pomogao i Neven Žeželić, i ne samo materijalno, napominje nam Prijić koji je 25 godina, na raznim funkcijama, član HBK Draga.


Foto Edi PRODAN


 


Glavna nagrada na tomboli je klima uređaj


 


A na prostoru igrališta i boćališta, bez obzira na ekstremne vrućine, u Dragi silna gužva. Veliki Armadin grafit se polako približavao svojoj završnoj formi, porcije, uistinu nevjerojatno sočne i silno ukusne što je velika pohvala radu chefa Štefa, nestajale su velikom brzinom. Ali, za sve koji dan provode na na plažama, straha nema – slobodno mogu u Dragu. Kao nam je istaknuo Štef, pečenje se završava oko 22 sata, oko 18 sati kreće “živa” glazba, a kako događanje prati i tombola s vrijednim nagradama – glavna je klima uređaj – izvlačenje je zakazano za 19 sati.


Foto Edi Prodan


Da, velika fešta, stotine i stotine ljudi koji su i po najvećem suncu došli u Dragu, još jedna divna priča o zajedništvu koje povezuje sve koji vole Rijeku. Ali ima još. Događanje u Dragi je pokazalo kako još uvijek, unatoč otuđenju kojem tužno svjedočimo, postoji ona divna ljudska povezanost. Kako ipak postoji zajedništvo koje je stanju “pomaknuti planinu”, kako su ljudi i dalje ljudi. Oni koji svoj puni smisao doživljavaju kao dio zajednice. Sve super – gastronomija, veliki grafit, ali doživjet feštu zajedništva čiji je zajednički nazivnik “Rijeka”, ipak je nešto najljepše što se ove vrele nedjelje u Dragi moglo doživjeti.


I zato, nakon što ste dan iskoristiti za kupanje, put Drage. Puno poticajne glazbe, odlični gastronomski užici i onaj jedinstveni, posebni osjećaj zajedništva zaljubljenika u Rijeku.


Foto Edi Prodan