Obilježavanje vojne akcije

Velika Armadina bakljada povodom “Oluje” ove godine i u – srcu Rijeke

Edi Prodan

Istog dana Udruga Primorski Hrvat polaže 222 ruže uz spomenik na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i predstavlja repliku "Riječke nošnje" iz 19 stoljećaGlavno ovogodišnje obilježavanje obljetnice Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja poznato i kao “Godišnjica Oluje” dogodit će se zahvaljujući – Armadi.


Kako je poznato, godinama unazad Armada je na Krčkom mostu organizirala bakljadu kojom bi povezale dvije obale, osvijetlila luk i tako poslala poruka zajedništva. Ove godine se bakljada na kojoj će se tradicionalno zapaliti 222 baklje za jednaki toliki broj poginulih s područja Primorsko-goranske županije organizira u središtu Rijeke, na Molo Longu. Koliko god da je Krčki most simbolički odlična lokacija, godinama su braniteljski stav i želja da se središnja proslava Oluje organizira u srcu glavnog i najvećeg grada Županije Rijeci.


– U skladu sa svim epidemiološkim mjerama, a vidimo da se one mijenjaju iz tjedna u tjedan, želja nam je da se upravo u središtu Rijeke osjeti taj jedan duh Oluje, da najveći mogući broj stanovnika, s raznih lokacija kako ne bi došlo do ugrožavanja mjera, vidi bakljadu. Ona će biti dan uoči samog blagdana, 4. kolovoza u 21,30 sati, jer se kroz godine razvio braniteljski običaj obilaska posljednjih počivališta poginulih suboraca na sam dan Oluje, 5. kolovoza. Jednako tako, istog se dana održavaju i brojne, lokalno raspoređene mise zadušnice. Bude li sve u redu, nakon bakljade slijedi i koncert na Gatu Karoline Riječke koji će se čuti u čitavom središtu Rijeke, bez da se ljudi grupiraju na jednom mjestu, istaknuo nam je Mateo Dejak, tajnik KN Armada.
Konkretno, cjelokupni hodogram obilježavanja Oluje, čemu se pridružuje i udruga Primorski Hrvat, započinje okupljanjem u 19,45 sati ispred Vele crikve, Assunte gdje će s Kosog tornja biti izvješena 10-metarska hrvatska zastava.


Kako saznajemo iz Primorskog Hrvata predviđeno je da zastava na tom mjestu bude izvješena sve do Vele Gospe te da i na taj način poveže dva značajna blagdana. Kao još jedno iznenađenje, tom će prigodom biti predstavljene i replike riječkih tradicijskih nošnji iz 19 stoljeća.


Točno u 20 sati polažu se vijenci ispred spomenika na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nakon čega će članovi Primorskog Hrvata pročitati imena svih poginulih i za svakog od njih na spomenik položiti po jednu ružu.


Sve se potom seli na Molo Longo kao i na Gat Karoline Riječke gdje će biti pripremljen prigodni kulturno-zabavni program. Bakljada je dakle u 21,30 dok je za 23,30 sati predviđen veliki vatromet.


Ono što je dodatni dar Armade Rijeci i Oluji, krenulo je u izradu već ovih dana. Riječ je o prigodnom muralu posvećenom svim ratnim postrojbama s područja Rijeke i Županije za koji je planirano otkrivanje istog dana, 4. kolovoza. No, s obzirom da se radi na otvorenom, moguće je da se taj čin prolongira za nekoliko dana kasnije.


Nije ga naime moguće stvarati ni po prevelikim vrućinama, još manje dok kiši. Mada, s obzirom da je riječ o posveti 30. godišnjici osnivanja ratnih postrojbi s županijskog područja, koje su se osnivale kroz nekoliko mjeseci, moguće kašnjenje sasvim sigurno neće narušiti snagu poruke koja dolazi s tog murala.


– Bit će to najveći mural na našim područjima jer su mu dimenzije 8×50 metara. Ukupno dakle 400 “kvadrata”, a smjestit ćemo ga na zid stadiona Rujevica ispod južne tribine jer je tamo pogodna površina. Za sada nećemo otkriti sadržaj murala, a svakako da će i on odaslati poruku zajedništva, dodao je Dejak.


Ono što je ipak poznato, činjenica je da će se na muralu naći i grbovi ratnih postrojbi s čime su se složile i braniteljske udruge.


– Dogovorom sa svim registriranim braniteljskim udrugama s odobravanjem je odlučeno da se Armadi ustupi službene grbove kako bi se, prema zamisli autora ovog velikog i značajnog murala opet na jednom mjestu svi, na jedan simbolički način, okupili. Oluju i slobodu je donijela braniteljska sloga u ratu, ovo je poruka o potrebi sloge i u miru, 26 godina nakon Oluje, istaknuo nam je Perica Prpić, predsjednik USPDR Ajkula ujedno i lanjski organizator jubilarne, 25. godišnjice Oluje koja je u prigodnom defileu i uz prigodnu himnu od Trga 128 brigade do Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata organizirala defile ratnih zastava. S istom porukom – zajedništvo je bilo preduvjet pobjede u ratu, ono je isto to i u miru. Na što, na žalost, u svojim bezbrojnim svađama uglavnom zaboravljamo.


Da bi se sve ovo moglo organizirati Armadi dozvolama pomaže Lučka uprava Rijeka, dok su financijski, riječ je isključivo o participaciji u pokrivanju materijalnih troškova, u susret s odobravanjem ovakvog načina organizacije proslave izašli Grad Rijeka i TZ Grada Rijeke. Izradu murala pomaže HNK Rijeka, a bilo bi poželjno da se u jedan tako sadržajni program uključe još neke od županijskih tvrtki i institucija kao i sama Županija.