Zahtjevna operacija

Velika akcija na Prviću: Riječki HGSS, krčki vatrogasci i Lučka kapetanija spasili ozlijeđenu planinarku

Šarlota Brnčić

Foto: HGSS Rijeka Facebook

Foto: HGSS Rijeka Facebook

U pitanju je bila planinarka koja je ozlijedila nožni zglob prilikom istraživanja otoka Prvića, koji nema označenih planinarskih staza niti jasnih putevaRiječki HGSS izvijestio je o akciji spašavanja koju su imali na otoku Prviću južno od Baške, a u koju su krenuli nakon što su preko Županijskog centra 112 dobili poziv u pomoć od grupe planinara.


U pitanju je bila planinarka koja je ozlijedila nožni zglob prilikom istraživanja otoka Prvića, koji nema označenih planinarskih staza niti jasnih puteva, a riječ je o nenaseljenom brdovitom otoku s vrhovima do 360 m nadmorske visine, ističu iz HGSS-a.


Lociranjem putem mobilnog uređaja saznali su da se unesrećena nalazi u blizini najvišeg vrha Šipovac s 363 metara nadmorske visine, na znatnoj udaljenosti od najbliže plovilom pristupačne zapadne obale otoka, što je s obzirom na nepostojanje planinarskih staza i vrstu terena lokaciju činilo iznimno nepristupačnom.


Foto: HGSS Rijeka Facebook
Iz baze Vežica na teren je izašao najbrži raspoloživi tim od 3 člana HGSS stanice Rijeka, a nakon inicijalne mobilizacije zatražena je ispomoć JVP Grada Krka, te krčkih DVD-a koji u luku Baška šalju tim od 5 vatrogasaca. U međuvremenu, prema Baški, iz Rijeke kreće drugi raspoloživi tim od 3 člana Stanice. Transport prvog tima i vatrogasaca (kasnije i drugog tima) obavljen je s plovilima lokalnog ”taxi boat-a” na najpristupačniju zapadnu obalu otoka Prvića.


Foto: HGSS Rijeka Facebook


Istovremeno, po inicijalnoj dojavi mobiliziran je i treći tim od 8 članova HGSS stanice Rijeka koji se u tom trenutku nalazio na otoku Cresu (tog jutra sudjelovali su na vježbi u Cresu). S obzirom na nedostupnost i udaljenost otoka Prvića, kao i trenutnu odsječenost od kopna (trajektni vozni red), kontaktirana je i Lučka kapetanija Rijeka koja je dala na raspolaganje brod ”Vid”, a čija posada odmah po dogovoru kreće iz Rijeke prema trajektnoj luci Merag i ukrcava tim s Cresa, te odmah nastavlja prema otoku Prviću.
Na otok Prvić prvo je stigao tim od 3 člana stanice i 5 vatrogasaca koji su se iskrcali na zapadnoj obali otoka, uzeli svu potrebnu tehničku i medicinsku opremu i krenuli prema lokaciji unesrećene osobi pritom birajući što lakše smjerove kretanja prateći pretežno vododerine ili slične što prohodnije smjerove. U međuvremenu, dok se prvi tim uspinjao obroncima Prvića prema lokaciji unesrećene, na zapadnu obalu otoka, iskrcali su se drugi i treći tim te krenuli njihovim tragovima.


Foto: HGSS Rijeka Facebook


Nakon prijeđenih nešto više od 4 km odnosno dolaskom prvog tima do unesrećene osobe, utvrđena je sumnja na prijelom lijevog nožnog zgloba, te je obavljena imobilizacija udlagama, utopljivanje i pakiranje, nakon čega je unesrećena transportirana brdskom nosiljkom UT2000. Nedugo zatim, drugi i treći tim pristižu u susret, te se pridružuju transportu sve do plovila koja su čekala na iskrcajnoj točki.


Ozlijeđena, skupina planinara te prvi i drugi tim prevezeni su plovilima do luke Baška, gdje unesrećenu preuzima osoblje Hitne medicinske pomoći, dok se treći tim brodom ”Vid” vratio natrag u trajektnu luku Merag.