Dani Norveške u Rijeci

Veleposlanstvo Kraljevine Norveške doniralo knjige Henrika Ibsena riječkim gimnazijama

Vladimir Mrvoš

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Riječkim gimnazijama donirane su knjige "Peer Gynt" Henrika Ibsena, prevedene na hrvatski jezikDani Norveške u Rijeci održavaju se od 5. do 20. prosinca u Dječjoj kući. U sklopu manifestacije, Veleposlanstvo Norveške organizira brojne radionice, predavanja, kvizove te glazbena, kulturna i zabavna događanja kojima je poveznica Norveška, a namijenjena su obiteljima, djeci i mladima.


Najmlađi će tako moći slušati norveške priče, a oni školske dobi birati između kreativnih radionica izrade ukrasa od prirodnih materijala, svjetiljki ili minijatura od drveta.


Stariji će moći slušati predavanje o vikinzima, učiti o sreći te zajedno s obitelji testirati svoja znanja na kvizu o Norveškoj. Neki će možda pronaći utočište u kinu gdje je predviđen dan norveškog dječjeg filma, a planirane su i DJ večeri inspirirane norveškim glazbenim uspješnicama.


Međusobne veze
Tim povodom zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin primile su u posjet zamjenika veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Helgea Kloumana Marstrandera i počasnu konzulicu Kraljevine Norveške u Rijeci Loredanu Frank Jerman.Povod prijemu je održavanje Dana Norveške u Rijeci i primopredaja donacije knjiga “Peer Gynt” Henrika Ibsena, prevedene na hrvatski jezik, koju su primili Henry Ponte, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, Jane Sclaunich, ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije i Dina Linić-Učur, ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.


– Nadamo se osnažiti međusobne veze kroz gotovo svakodnevnu prisutnost u Rijeci tijekom prosinca. Imamo zajednički interes u razvoju sektora pomorstva, ali i u predstavljanju norveške kulture.


Primjerice, poput današnje donacije djela Henrika Ibsena “Peer Gynt”, kvizova, filmske večeri, a glavnina aktivnosti se odvija u Dječjoj kući.


Kada govorimo o konkretnoj suradnji, nadamo se da će norveške tvrtke biti prisutne u riječkoj luci”, kazao je zamjenik veleposlanika Klouman Marstrander.


Donirano djelo


Predstavljen je i Henrik Johan Ibsen norveški književnik koji je svojim stvaralaštvom imao veliki utjecaj na modernu dramu. Pisao je psihološke drame i društveno-kritičke komade koji su prokrčili put naturalističkom stilu u drami, analizirajući moralne probleme.


“Peer Gynt” je drama u pet činova napisana 1867. godine, kada je i izdana. Smatra se vodećim književnim uratkom norveške literature u kojem je životna krilatica glavnoga junaka, Peera Gynta, “snađi se na bilo koji način”.


– Donirano djelo nije u obveznoj literaturi školskoga kurikuluma, za razliku od “Nore – Lutkine kuće”. Dio razloga leži u tome što do sada nije bilo adekvatnih prijevoda upravo tog norveškog djela koji ima poseban identitet, a ova donacija će obogatiti naše knjižnice, rekla je ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich.


– Unatoč velikoj razlici u razvijenosti i veličini, ove aktivnosti na neki način spajaju naše dvije zemlje, a najveća poveznica je more. Donacija je jedna lijepa gesta veleposlanstva na kojoj smo zahvalni, izjavila je zamjenica župana Medarić.