Josef Markus Wuketich

Veleposlanik Republike Austrije u Rijeci: Stiglo je i 19 tvrtki, koje žele suradnju s riječkom lukom

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Fokus sastanka bilo je gospodarstvo te suradnja riječkih i austrijskih poduzetnika, a veleposlanik Josef Markus Wuketich ističe kako su austrijske tvrtke vrlo zainteresirane za suradnju s riječkom Lučkom upravom, pogotovo kako se riječka luka bude razvijala.RIJEKA – Veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich sastao se s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem i zamjenikom župana PGŽ-a Petrom Mamulom. Povod je poslovni posjet 19 austrijskih tvrtki riječkoj luci, koji je organizirao Austrijski ured za vanjsku trgovinu – Advantage Austria Zagreb u suradnji s Lučkom upravom Rijeka.


Fokus sastanka bilo je gospodarstvo te suradnja riječkih i austrijskih poduzetnika, a veleposlanik Josef Markus Wuketich ističe kako su austrijske tvrtke vrlo zainteresirane za suradnju s riječkom Lučkom upravom, pogotovo kako se riječka luka bude razvijala.


– Interes je velik i o tome sam razgovarao s gradonačelnikom i dožupanom. Govorili smo i o budućoj suradnji u turizmu, na području logistike, rekao je veleposlanik. Također je podsjetio da je prije tri mjeseca u Opatiju stigla gospodarska misija austrijskih dobavljača u turizmu, koji su također iskazali veliki interes.

Foto Marko Gracin


Tijekom dana predstavnici austrijskih tvrtki i veleposlanik obišli su riječku luku i Lučku upravu te se upoznali s njihovim razvojnim planovima. Riječki gradonačelnik Marko Filipović kaže kako su veleposlanika na sastanku također upoznali s razvojnim planovima Rijeke i Primorsko-goranske županije.

– Predstavili smo mu brojne javne i privatne inicijative koje se trenutno događaju na području Grada Rijeke. Rijeka i riječka luka pozicioniraju se tamo gdje trebaju biti – na ishodišnoj točki europskoga prometnoga koridora. Mnogobrojne su investicije u cestogradnji te lučkoj i željezničkoj infrastrukturi koje mijenjaju lice grada. Svi investitori su dobrodošli u Rijeku, pa naravno tako i oni iz Austrije s kojom dijelimo dosta dugu zajedničku prošlost, a nadam se i još uspješniju budućnost, kazao je riječki gradonačelnik. Dodao je kako su na sastanku s veleposlanikom razgovarali i o dugogodišnjoj suradnji s austrijskim gradovima koji su bili Europske prijestolnice kulture, kao i općenito suradnji na kulturnom planu.