Pravni fakultet u Rijeci

Veća kvaliteta studiranja: Budući pravnici dobili Vježbaonicu stručne prakse

Ingrid Šestan Kučić

Ukupna vrijednost projekta je 3,5 milijuna kuna, a Pravni fakultet projekt će, zajedno s pravnim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Osijeku, kao partnerima, provoditi do ožujka 2022. godineRIJEKA – Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci otvorena je Vježbaonica stručne prakse za studente fakulteta.


Opremanje Vježbaonice financirano je u sklopu projekta »Providentia Studiorum Iuris – Unapređenje kvalitete studiranja na pravnim fakultetima u Hrvatskoj«, čiji je nositelj Pravni fakultet u Rijeci, a koji je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.


Ukupna vrijednost projekta je 3,5 milijuna kuna, a Pravni fakultet ovaj će projekt, zajedno s pravnim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Osijeku, kao partnerskim institucijama, provoditi do ožujka 2022. godine, s ciljem unapređenja kvalitete studiranja na pravnim fakultetima u Hrvatskoj.
Navodeći kako će tome pridonijeti čitav niz aktivnosti koje se odnose na izradu standarda kvalifikacije i šest standarda zanimanja uz unapređenje studijskih programa, uvođenje suvremenih programskih rješenja kao i unapređenje sustava osiguravanja kvalitete i nastavničkih kompetencija za poučavanje usmjereno na studenta, prodekan za stručni studij doc. dr. Vanja Smokvina ističe i da Projekt obuhvaća niz aktivnosti koje će pridonijeti povećanju uključenosti i međusobne suradnje svih dionika, uključujući i istraživanje tržišta rada kako bi se navedeni studijski programi prilagodili potrebama tržišta i kako bi se studentima omogućilo stjecanje prijeko potrebnih znanja, vještina i kompetencija u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.


– Jedan od važnih projektnih ciljeva odnosi se i na povećanje udjela praktičnog rada studenata u okviru postojećih studijskih programa te razvijanje njihovih kompetencija pravnog rasuđivanja i istraživanja kroz obavljanje različitih oblika stručne prakse.


S tim je ciljem opremljena i otvorena Vježbaonica stručne prakse, u kojoj je omogućen rad manjih studentskih grupa na pretraživanju relevantnih baza zakonodavstva, stručnih članaka i sudske prakse te pripremi različitih pravnih akata, kao i na simulacijama suđenja, odnosno pripremi za moot court natjecanja.


Financiranjem je omogućeno opremanje računalima, pisačem, projektorom te ključnim hrvatskim i europskim bazama zakonodavstva, stručnih članaka i sudske prakse, što studentima daje priliku da u tehnološki osuvremenjenom okruženju rade temeljito pravno istraživanje i izrađuju pravne akte, analiziraju nacionalnu i europsku sudsku praksu, konzultiraju kvalitetne i opsežne komentare zakona raznih država te monografije i udžbenike uglednih svjetskih izdavača, čime se ostvaruje poučavanje usmjereno na studenta, unapređenje nastavne djelatnosti i nastavnih metoda, kao i prilagodba zahtjevima tržišta rada, zaključuje doc. dr. Smokvina.