Svjetski dan glasa

Online simpozij: Važna prevencija poremećaja glasa

Ingrid Šestan Kučić

Logopedska ambulanta / Snimio Vedran KARUZA

Logopedska ambulanta / Snimio Vedran KARUZA

Svjetskim danom glasa podiže se svjesnost društva o prevenciji, liječenju i vokalnoj terapiji poremećaja glasa te se ističe nužnost provedbe interdisciplinarnih znanstveno-istraživačkih aktivnosti s ciljem kontinuiranog prikupljanja novih spoznaja o glasu i vokalnoj patologijiRIJEKA – Svake se godine 16. travnja obilježava Svjetski dan glasa (Word Voice Day, WVD) s ciljem osvještavanja važnosti pravilnog vokalnog ponašanja u svakodnevnom životu čovjeka, a ove godine Svjetski dan glasa obilježen je online znanstveno-stručnim simpozijem u organizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka i Studija logopedije Sveučilišta u Rijeci.


Svjetskim danom glasa podiže se svjesnost društva o prevenciji, liječenju i vokalnoj terapiji poremećaja glasa te se ističe nužnost provedbe interdisciplinarnih znanstveno-istraživačkih aktivnosti s ciljem kontinuiranog prikupljanja novih spoznaja o glasu i vokalnoj patologiji.


Smanjenje glasovnih mogućnosti može znatno utjecati na učinkovitost i jasnoću govora i dovesti do teškoća, a ponekad može smanjiti ili čak ugroziti i radnu sposobnost.
Važno je ne zapuštati svoj glas, već se pravovremeno javljati liječniku otorinolaringologu – fonijatru, koji će utvrditi uzrok nastanka promuklosti i uputiti pacijenta logopedu.


Pohađanjem logopedske terapije može se jednostavnim postupcima brzo naučiti kako uspostaviti pravilnu fonaciju bez napora, boli i promuklosti.