Kostrena

Vatrogasni dom i pomoćno igralište u Žuknici – na čekanju

Barbara Čalušić

Općinski načelnik Dražen Vranić smatra da su igralište i vatrogasni dom projekti koji će biti realizirani, no prema njegovom mišljenju, ne treba srljati u ovakvoj situacijiPrvim ovogodišnjim rebalansom proračun Općine Kostrena smanjen je za oko deset posto te sa smanjenjem od ukupno 7,5 milijuna kuna, sada iznosi 66,8 milijuna kuna. Najveći iznos smanjenja odnosi se na sredstva koja su planirana za izgradnju vatrogasnog doma te proširenje i rekonstrukciju pomoćnog igrališta stadiona u Žuknici. Realizacija ovih projekta planirana je uz pomoć kreditnog zaduženja tako što je u ovoj godini za potrebe izgradnje vatrogasnog doma planirano dva milijuna kuna, a za pomoćno igralište u Žuknici iznos od 1,5 milijuna kuna.


»Prenapuhano«


Kako objašnjava kostrenski načelnik Dražen Vranić, s obzirom na to da gradnja tih projekata neće krenuti tijekom ljeta kako je planirano, predviđeni iznosi se neće realizirati, pa su sredstva za realizaciju tih objekata smanjena na iznose koji se realno mogu realizirati do kraja godine. Planirani rashodi za vatrogasni dom smanjeni su na 300 tisuća kuna, a pomoćno igralište na 200 tisuća pa ukupno smanjenje u slučaju ovih projekata iznosi tri milijuna kuna.


– Općina Kostrena u ovim kriznim vremenima pomogla je i još uvijek pomaže stanovnike i gospodarstvenike koji su se našli pogođeni ovom krizom kroz dva seta donesenih mjera. Sve te mjere financiraju se iz proračuna, na direktan ili indirektan način. Tako se je kod izrade ovih izmjena i dopuna vodilo računa i o ovom segmentu, zbog čega su se morale smanjiti pojedine stavke proračuna. Ovim izmjenama uravnotežen je proračun sukladno trenutnoj gospodarskoj i epidemiološkoj situaciji, a što će nam donijeti jesen, to ćemo tek vidjeti. No u svakom slučaju, ukoliko situacija bude nepovoljnija nego sada, imamo prostora da općinski proračun prilagodimo i takvoj situaciji za koju vjerujem da se neće dogoditi, istaknuo je Vranić.
Protiv izmjena proračuna na sjednici kostrenskog Vijeća bilo je šestero oporbenih vijećnika HDZ-a i Unije Kvarnera. Vijećnica Unije Kvarnera Mirela Marunić mišljenja je da je općinski proračun prenapuhan, kao što je bio i prošlogodišnji. Podsjetila je da je prošlogodišnji kostrenski proračun najprije iznosio 60 milijuna kuna, prvim izmjenama povećan je na 65,4 milijuna kuna, drugim izmjenama 66,7 milijuna, a trećim smanjen na 61,4 milijuna kuna, da bi njegovo konačno izvršenje iznosilo 52,8 milijuna kuna. Prema njezinom mišljenju, takav iznos koji se kreće oko 50 milijuna kuna, ujedno je i realan kostrenski proračun.


Uvjeti pandemije


Tomislav Matić iz HDZ-a podsjetio je na povećanje rashoda za zaposlene u Općini koje je povećano za 2,5 milijuna kuna. Rezultat je to odluke o povećanju koeficijenata zaposlenih koju je donijela aktualna vlast nedugo nakon što je stupila na dužnost. Matića zanima zašto je Općinsko vijeće uoči »lockdowna« 17. ožujka izglasalo suglasnost za kredit za igralište i vatrogasni dom.


– Zašto se tijekom pandemije nisu mogli raspisati natječaji, posebice što je u epidemiji sve stalo osim građevine, rekao je Matić.


Vranić je objasnio da je za takvo zaduženje potrebna suglasnost Vijeća na osnovi koje se prikupljaju ponude koje Općina Kostrena još nije realizirala. Nakon toga potrebno je dobiti suglasnost Vlade na temelju koje se sklapa ugovor s bankom. Vranić smatra da su igralište i vatrogasni dom projekti koji će biti realizirani, no prema njegovom mišljenju, ne treba srljati u ovakvoj situaciji. Mireli Marunić poručio je kako mu nije jasno kako može reći da se ništa kapitalno ne dešava Kostreni, kad se u ovom trenutku radi cesta u Pavekima, proširuje groblje, privodi kraju izgradnja reciklažnog dvorišta, radi kanalizacija u Glavanima i započinje prva faza rekonstrukcije ceste u Urinju.


Odricanja od naknade


HDZ-ovac Tomislav Matić je načelniku Draženu Vraniću zamjerio i činjenicu da je u rebalansu proračuna izostavljena stavka darivanja djece za Svetog Nikolu i da je praktički jedina stavka koja u proračunu raste, stavka općinskog načelnika. Kostrenski načelnik poručio mu je da ako bi se on trebao nečeg odreći, onda bi trebali u tome sudjelovati i vijećnici koji svoju naknadu koja je veća od tisuću kuna primaju kontinuirano tijekom cijele godine, bez obzira održavaju li se sjednice Vijeća ili ne. Ova rasprava potaknula je predsjednika kostrenskog Vijeća Dražena Soldana da svojim kolegama predloži inicijativu kojom bi se u korist proračunskih stavki kakva je ona kojom se daruju djeca, odrekli vijećničke naknade na tri mjeseca ili do kraja godine, ovisno kako se dogovore. Inicijativu je na sjednici podržalo deset vijećnika, SDP-ov Zoran Rubinić i Mirela Marunić iz Unije Kvarnera bili su suzdržani, dok je Đurđica Kršul poručila kako podržava takvu inicijativu samo ako se zna u koje će svrhe biti usmjerena.