Šapjane

Vatrogasna zajednica PGŽ proslavila 30. obljetnicu, podijeljene plakete zaslužnima

Vladimir Mrvoš

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinU povodu 30. obljetnice osnutka i rada Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije u Vježbovnom centru Šapjane, prigodnom svečanošću proslavljena je ova jubilarna obljetnica.– U vrijeme kad je Republika Hrvatska stvarala svoju samostalnost, vatrogasci PGŽ-a hrabro su kročili u novo doba, postavljajući temelje organizacije koja će postati ključna u zaštiti i spašavanju građana.
S novim Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi određena je nova struktura uprave koja je odgovarala novonastalim političkim i administrativnim uvjetima. Donesen je prvi Zakon o vatrogastvu koji je utvrdio organizaciju, djelokrug, nadležnosti, obaveze, prava i odgovornosti vatrogasnih organizacija na različitim razinama, uključujući županijske vatrogasne zajednice i vatrogasne postrojbe na području općina i gradova.Slijedom zakona, dana 5. kolovoza 1993. godine osnovana je Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije. Osnivačku sjednicu skupštine vodio je predsjednik inicijativnog odbora, gospodin Ivo Tonković, rekao je Slavko Gauš, predsjednik Vatrogasna zajednica Primorsko – goranske županije.


Foto Marko Gracin


Osnivanje Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije predstavlja važan trenutak u povijesti naše vatrogasne zajednice, rečeno je na otvaranju svečanosti, te naglašeno da svečanost simbolizira suradnju, međusobnu podršku i zajedništvo koje su ključni elementi učinkovitosti našeg sustava zaštite i spašavanja.Na svečanosti je izvršena i podjela plaketa zaslužnim organizacijama i pojedincima.


Plakete su primili Primorsko-goranska županija, Hrvatska vatrogasna zajednica, Grad Rijeka, Općina Matulji, Policijska uprava PGŽ, Područni ured Civilne zaštite, Zavod za hitnu medicinu, HGSS – stanica rijeka i stanica delnice, VZ Istarske županije i VZ Ličko senjske županije.Povelje zahvalnosti su dobili Slavko Gauš, Mladen Šćulac, Velibor Topolovec, Hinko Mance, Boris Laginja, Tomislav Miloš, Renata Topolovec, Klaudijo Filčić i Vanda Radetić-Tomić.