Upozorenje

Vatrogasci savjetuju oprez ususret božićno-novogodišnjim blagdanima

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaUsusret božićno-novogodišnjim blagdanima, vatrogasci savjetuju oprez prilikom korištenja svijeća, lampica i ostalih božićnih dekoracija koje mogu biti uzročnikom požara.


Hrvatska vatrogasna zajednica upozorava kako se u predstojećem razdoblju povećava se opasnost od izbijanja požara u stambenim objektima zbog neopreznog korištenja blagdanskih dekoracija, od lampica do svijeća i prskalica. Osobito je važno naglasiti kako suha božićna drvca i razne plastične dekoracije lako gore te se požar brzo može proširiti na okolni namještaj.


– Stoga je važno pridržavati se savjeta vatrogasaca: upaljene svijeće ne ostavljajte bez nadzora, nemojte koristiti neispravnu božićnu rasvjetu, ne palite prskalice na božićnom drvcu, držite upaljače, svijeće i šibice izvan dohvata djece, produžni kabeli moraju biti ispravni kao i ostali uređaji koji se koriste, izbjegavajte prekrivati produžne kabele tepisima i ostalim tkaninama.
Ukoliko do požara i dođe, zatvorite vrata i prozore kako biste tako spriječili širenje dima i topline. U slučaju požara nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112, kažu u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.


Nadalje, ističu, razdoblje adventa poklapa se sa sezonom grijanja te stoga skreću pozornost i na neodgovorno ponašanje kod odlaganja pepela.


“Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara. Naime, žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja.


Pepeo odlažite na za to predviđeno mjesto ili u metalnu posudu te ga pogasite vodom nakon odlaganja. Pridržavajmo se savjeta o odgovornom ponašanju i provedimo nadolazeće blagdansko razdoblje u miru, poručuje Hrvatska vatrogasna zajednica.