Divljač u Rijeci

Uznemirujući sadržaj: Više mrtvih divljih svinja pronađeno na pruzi iznad Vežice

Portal Novi list

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Tijela divljih svinja pronađena su nedaleko od mjesta gdje je noć prije snimljeno krdo od 12 divljih svinja kako prelazi kružni tokDruštvenim mrežama širi se snimka više mrtvih divljih svinja na željezničkoj pruzi iznad Vežice.


Autor snimke nabrojao ih je devet na pruzi, a moguće je da ih ima i više.


Nije to ni toliko daleko od mjesta gdje su snimljene sinoć.

Naime, u ranim jutarnjim satima kod riječkog Tower centra prošlo je krdo od 12 divljih svinja. Prešle su cestu preko kružnog toka i uputile se u obližnji šumarak, gdje se nalazi željeznička pruga.


Divlje svinje sve se češće viđa u riječkom prstenu, a eto sad i u samoj Rijeci.


O tome da se divlje svinje već nerijetko viđaju i na području grada Rijeke potvrđuje komunalno redarstvo.


“Kada komunalno redarstvo dobije prijavu o uočenju općenito divljih životinja, pa tako u ovom slučaju divljih svinja, obavještava se veterinarska stanica, nadležni veterinarski higijeničar kao I nadležno lovačko društvo koje postupa po zakonu o lovstvu.”, pojašnjava za Kanal Ri Alen Razum, ravnatelj Direkcije za komunalno redarstvo Grada Rijeke.Lovci tvrde – ruke su nam vezane.


“Temeljem zakona o lovstvu, lovačka društva odnosno lovci nemaju mogućnosti izlova takve divljači u naseljenim područjima.”, objašnjava Bojan Marković, tajnik Lovačkog saveza PGŽ.


Više je faktora zbog kojih je divljači sve više u naseljenim područjima, dodaje.


“Životinje migriraju, tu je isto došlo I do promjena u klimi, nema više onog dubokog snijega pa se kod divlje svinje desi da se ne jedanput, nego dva puta znaju oprasiti, čime im raste populacija. Ima tu I ljudski faktor koji odlaže smeće na takva mjesta.”, dodaje Bojan Marković za Kanal Ri.