Festival sporta

Utrka 539 skok Trsatskim stubama: Alen Matovina i Barbara Belušić pobjednici

Denis Frančišković

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

RIJEKA Alen Matovina, član Žilić-Bekele Teama i Barbara Belušić, članica pulske Istre, pobjednici su utrke 539 skok Trsatskim stubama kojom se tradicionalno posljednjih pet godina najavljuju riječki Festival sporta i rekreacije. Matovina, donedavni nogometaš Opatije, 539 stepenica od podnožja Stuba Petra Kružića do platoa Joakima Rakovca istrčao je za 3:06 minuta i za samo sekundu gotovo izjednačio rekord Matjaža Štanfela iz 2017. godine, inače trostrukog pobjednika ovog natjecanja. Drugo mjesto u apsolutnoj kategoriji osvojio je Ivan Vuletić, član Kvarnera s vremenom 3:09, dok je treći bio Davor Varga iz AK Vežica s rezultatom 3:22.Četvrto mjesto osvojio je Anej Likar (Nanos, 3:22), peto Vedran Dakić (SRK Rika, 3:23), šesto Filip Ružić (TSK Ravnogorac, 3:32)… – Meni je ovo bilo lagano. Prije svega zato jer sam jako dugo u sportu, od svoje četvrte godine. Nije mi ništa predstavljalo poseban problem. Strategija? Prvi put sam trčao ovu utrku i išao sam maksimalno – istaknuo je Matovina, nekadašnji igrač Rijeke, Opatije i Sesveta koji se okušao i u belgijskom nogometu.– Rano završena karijera? Istina, ali zaposlio sam se, dobio dijete i okrenuo nekim drugim stvarima u životu. Pronašao sam se u trčanju, treniram sa Zoranom Žilićem, koji je recimo pa profesor trčanja. Spremam se za Desetku, a moja poruka ostalima? Dođite, natječite se! Dobro je to zbog sebe i zdravlja. Tu čovjek nađe i brdo pozitivne energije – znakovito zaključuje Matovina.




U ženskoj konkurenciji Barbara Belušić je ostvarila vrijeme od 4:07 i također bila nadomak rekorda staze kojeg drži Ljubica Bezjak (4:06). Drugu i treću poziciju pobjedničkog postolja zaslužile su »kvarnerašice« Sara Superina (4:13) i Veronika Erlić (4:47). Sara je inače prošlogodišnja pobjednica, a preprošle godine je osvojila treće mjesto koje je u drugom izdanju utrke osvojila i Veronika.



Četvrto mjesto pripalo je Mariji Kalčić (Liburnija, 4:59), peto Mirjani Kolar (Žumberak, 5:01), šesto Marini Muller Puškarić (5:02)…


– Ovo je moja premijerna utrka trsatskim stubama i odmah pobjeda. Jako sam zadovoljna iako nisam znala što me čeka. Čula sam puno ranije za ovu utrku, ali nikako je nisam mogla uskladiti s ostalim koje trčim. Sve je bilo odlično, nadam se da ću doći i sljedeće godine – rekla je pobjednica Barbara Belušić. Utrka je okupila 74 trkača, najmlađi je bio Dani Štrlek od osam godina, a najstariji Božo Bogojević sa 78 godina.– Bilo je jako lijepo, na ovaj način želim malo inspirirati mlade da se bave sportom. Drugi put sam trčao i bio puno brži… Nije uopće bilo naporno, kad sam završio rekao sam sam sebi da bi mogao još jednom otrčati, ha, ha… – istaknuo je Božo.