Projekt miruje

Uthinulo gradilište na Rastočinama: “Instalater” srušen, novog vrtića nema

Ljiljana Hlača

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

U Gradu Rijeci kažu da je tvrtka Sigma »zbog situacije izazvane epidemijom usporila aktivnosti« te najavljuju da istražuju druge mogućnosti realizacije građevine dječjeg vrtića na RastočinamaRIJEKA  Kompleks bivšeg Instalatera u vlasništvu tvrtke Sigma sravnjen je sa zemljom i za sada je cijeli projekt izgradnje poslovno-stambenog kompleksa u kotlini Škurinjske drage, koji je započet lani u srpnju, sveden na tu fazu, odnosno – na čisti plato. Radovi su utihnuli, bagera nema.


Zapravo, to nije ništa neobično – platoi su vrlo popularni u Rijeci, a neki dok se ne steknu malo bolji uvjeti, uvijek mogu postati parkiralište kao što se to, na primjer, dogodilo u Cambierijevoj ulici gdje je tvrtka Rijeka Property srušila zgradu Elektromaterijala prije dvije godine i, umjesto da krene s izgradnjom najavljenog poslovnog kompleksa, cijeli je posao stao na platou – parkiralištu koje je »niknulo« na toj lokaciji.


Ipak zbog korone?


U današnje vrijeme, mnoge se zaustavljene investicije opravdavaju aktualnom situacijom nastalom zbog pandemije koronavirusa. No, ne može se reći da je korona zaustavila radove jer radi se i gradi na prostoru bivše tvornice Rio, zatim naselje Martinkovac, a nije se stalo niti na gradilištu resorta na Costabelli.
No, kada je riječ o ovoj lokaciji na Rastočinama, tvrtka Sigma nikada se nije javno obratila javnosti, iako je bilo obećano da će pojasniti svoje planove, a spominjalo se novo naselje s višekatnicama s podzemnim garažama i poslovnim prostorima.


Najavljivana je bila i gradnja vrtića, što roditelji u tom dijelu grada možda najviše i očekuju jer bi to napokon moglo riješiti problem premalog kapaciteta sadašnjeg vrtića na Rastočinama, koji se nalazi između »eševa« i planirano je za rušenje. Osim rješenja za roditelje, bilo bi to i spasonosno rješenje za mnoge stanare nebodera koji bi premještanjem vrtića dobili dodatna mjesta za parkiranje kojih u toj gradskoj četvrti nema dovoljno.


U Gradu Rijeci imaju kratak komentar na ovu situaciju: »Tvrtka Sigma je zbog situacije izazvane epidemijom koronavirusa usporila svoje aktivnosti pa se tako prolongirala i potvrda ugovora kojim se regulira plaćanje zakupa prebijanjem sa zemljištem što je preduvjet da se pokrene dorada projekta novog vrtića«.Dorada projekta


Pripremajući gradnju stambeno-poslovnog kompleksa, tvrtka Sigma se, podsjetimo, svojedobno obratila Gradu za zakup zemljišta namijenjenog izgradnji vrtića, a radi organizacije gradilišta, odnosno izgradnje građevne jame i podzemne garaže.


– O produženju rokova i novoj dinamici investitor još nije obavijestio Grad Rijeku. Uvažavajući potrebu pomirenja prostornih potreba za organizaciju gradilišta te smanjenja utjecaja buduće izgradnje na uvjete života i rada građana stambenog područja Rastočine, Grad Rijeka prihvatio je zahtjev tvrtke Sigma, te je dogovoreno da će u zamjenu za korištenje zemljišta tvrtka Sigma ustupiti Gradu Rijeci zemljište u svom vlasništvu, a koje se nalazi po obodu planirane građevinske čestice vrtića. Time bi se omogućilo povećanje površine građevne čestice za ovu ustanovu, navedeno je u odgovoru na naš upit iz Grada Rijeke.


Pojašnjavaju i da bi dorada projekta, zbog povećanja površine građevinske čestice na kojem će se vrtić graditi, išla u smjeru povećanja njegovih kapaciteta za jednu vrtićku skupinu.


– Veće povećanje kapaciteta nije moguće jer je najveći dozvoljeni broj odgojnih skupina deset, a projektom, temeljem kojega je izdana građevinska dozvola, osmišljen je smještaj devet skupina. Grad Rijeka razmatra i revidiranje dosadašnjih dogovora s tvrtkom i istražuje druge mogućnosti realizacije građevine Dječjeg vrtića na Rastočinama, najavljuju u Gradu.