KAPITALNI PROJEKT

Usvojen novi plan: Izgradnja kanalizacije u Bakru više se ne može odgađati

Sanja Gašpert

SERGEJ DRECHSLER

SERGEJ DRECHSLER

Za izgradnju kanalizacije, odnosno obalnog kolektora i uređaja za pročišćavanje, stigla je lokacijska dozvola, a građevinska se očekuje početkom rujna. Novac se planira prikupiti uz pomoć države i EU-aBAKAR – Gradsko vijeće Bakra jednoglasno je usvojilo druge izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja UPU 1 – Bakar, na koje se išlo kako bi se prostorno-dokumentacijski stvorili preduvjeti za početak gradnje garaže na Lokaju, uređenje pontonske šetnice kod izlaza tunela bivše koksare i kapitalnog projekta – gradnje kanalizacije, odnosno obalnog kolektora i uređaja za pročišćavanje u Bakru.


Nužne izmjene


– Ove izmjene nužne su zbog projekata čija realizacija kreće uskoro, a među njima je i kapitalni projekt Grada Bakra, izgradnja kanalizacije, vrijedna 55 milijuna kuna, za koju smo dobili lokacijsku dozvolu, a građevinsku očekujemo početkom rujna. Pred nama je zatvaranje financijske konstrukcije, pokušat ćemo iznaći sredstva uz pomoć države i Europske unije.


Kanalizacija u Bakru dugo je očekivani i nužan projekt za naš grad, kojim će se, između ostalog, zamijeniti i azbestne cijevi postavljene u većem dijelu Bakra. Upravo zbog nužnosti početka i realizacije tog projekta nismo više mogli čekati projekt Aglomeracije koja uključuje i Kostrenu, jer bismo na taj projekt čekali godinama, kazao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, najavljujući izradu Urbanističkog plana za plato bivše koksare, na kojem će se graditi budući pročišćivač.


Sređivanje zamljišnih knjiga na teret države i GradaNezavisnog Ljubomira Vladislovića na aktualnom je satu zanimalo kako napreduje projekt sređivanja zemljišnih knjiga na bakarskom području. Odgovorio mu je gradonačelnik Klarić, kazavši kako je riječ o projektu ukupno vrijednom 46 milijuna kuna, koji država sufinancira u iznosu od 60 posto. Klarić je podsjetio kako Grad Bakar ima devet katastarskih općina, Bakar je odrađen, Kukuljanovo je prema kraju, kreće se prema Škrljevu.
– Radi se o tisućama čestica, velikoj investiciji i opsežnom poslu, a važno je naglasiti kako će čitav posao za vlasnike zemljišta biti besplatan, jer će trošak preuzeti Grad Bakar, kazao je Klarić.

Klarić je podsjetio kako je spomenuto u skladu s najavama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića iznesenim za njegova prošlotjednog posjeta Bakru, a prema kojima će se vrijedan prostor dati Gradu Bakru za nove razvojne projekte.


​Nema nagrade


Na sjednici se, također, raspravljalo i o dodjeli javnih priznanja Grada Bakra te je jednoglasno odlučeno kako se ove godine Nagrada Grada Bakra neće dodijeliti. Naime, kako je vijećnike izvijestila pročelnica Ureda Maja Šepac Rožić, na natječaj za prikupljanje prijedloga za dodjelu javnih priznanja stigla je samo jedna prijava, koju je povjerenstvo ocijenilo nepotpunom, uz nedovoljno obrazloženje. U raspravu se uključila SDP-ova vijećnica Tamara Kojić, koja je izrazila žaljenje što se Bakrani nisu potrudili i predložili više kandidata, dok je nezavisni Ljubomir Vladislović pohvalio rad povjerenstva, jer je mišljenja kako je bolje nagradu ne dodijeliti nego srozati kriterije.


Istog mišljenja, da nagradu nikako ne treba obezvrijediti, bili su i gradonačelnik Klarić i predsjednik Gradskog vijeća Milan Rončević. Klarić je dodao kako će Grad, kao i svake godine na svečanoj sjednici nagraditi višestruke darivatelje krvi, kao i najbolje učenike, ali ove godine i Vatrogasnu zajednicu Bakar za uspješnu borbu protiv COVID-19.