Projekt "EDUKOSI.TURIZAM"

Ustanovi Dante 1,2 milijuna kuna iz EU fonda. Besplatno će educirati osobe s invaliditetom za rad u turizmu

Ingrid Šestan Kučić

Snimio VEDRAN KARUZA

Snimio VEDRAN KARUZA

Projekt obuhvaća radionice za 110 osoba s invaliditetom, okrugle stolove i informativna predavanja za poslodavce te pokretanje digitalne platforme koja će povezati potrebe poslodavaca i osoba s invaliditetom u potrazi za zaposlenjemRIJEKA – »EDUKOSI.TURIZAM – edukacije za osobe s invaliditetom u turizmu« novi je projekt Ustanove za obrazovanje odraslih Dante, koji se provodi u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč, Društvom invalida Poreč, Društvom za istraživanje i potporu Rijeka te Polidor kampom, a riječ je o programu obrazovanja za poslove online prodaje i digitalnog marketinga koji je namijenjen osobama s invaliditetom.


Projekt se s 1,2 milijuna kuna financira iz Europskog socijalnog fonda, a kako pojašnjava ravnatelj Ustanove Dante Andrej Marušić, obuhvaća radionice za 110 osoba s invaliditetom, okrugle stolove i informativna predavanja za poslodavce te pokretanje digitalne platforme koja će povezati potrebe poslodavaca i osoba s invaliditetom u potrazi za zaposlenjem.


Trajanje 20 mjeseci


– U sklopu projekta EDUKOSI.TURIZAM ukupno 110 nezaposlenih osoba s invaliditetom ima priliku besplatno se uključiti u radionice različitih zanimljivih tema koje će se provoditi na području Istarske i Primorsko-goranske županije. Poslani su pozivi udrugama, čiji su članovi osobe s invaliditetom, da se prijave za sudjelovanje, a radionice će se provoditi u prostorima tih udruga koje iskažu interes. Međutim, svi zainteresirani koji nisu članovi udruga također se mogu javiti individualno u Ustanovu Dante. Partneri na projektu su kvalitetne i stručne osobe s dugogodišnjim iskustvom predanog rada u području pružanja socijalnih usluga za osobe s invaliditetom i području obrazovanja te su narednih godinu dana na raspolaganju osobama s invaliditetom kako bi se osnažili i pripremili se bolje za zapošljavanje. Osim provođenja radionica za 110 polaznika, postoji niz aktivnosti koje su planirane u narednom razdoblju. Neke od njih uključuju mogućnost da 12 nezaposlenih osoba s invaliditetom završi program obrazovanja za poslove online prodaje i digitalnog marketinga, područje rada koje je u porastu kao suvremeni trend u turističkoj privredi, najavljuje Marušić.
Projekt će trajati 20 mjeseci, a Marušić najavljuje i aktivnosti usmjerene prema poslodavcima gdje će se putem organizacije okruglih stolova i informativnih predavanja nastojati afirmirati zapošljavanje osoba s invaliditetom te osim pravnih obaveza i prava, poslodavcima približiti život i potrebe osoba s invaliditetom. U sklopu projekta pokrenut će se i digitalna platforma www.burzaradaosi.com koja će podjednako koristiti poslodavcima u potrazi za radnicima i osobama s invaliditetom u potrazi za zaposlenjem te će biti spona među njima.


Najviše interesa za digitalne programe

 


Osim besplatnog programa za osobe s invaliditetom, Ustanova Dante ove godine nudi i 73 besplatna programa cjeloživotnog obrazovanja za ostale građane, koji se mogu upisati putem vaučera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Vaučere mogu koristiti sve nezaposlene i zaposlene osobe s navršenih 14 godina života, kojima se dodjelom vaučera osigurava stjecanje potrebnih vještina za razvoj karijere, zapošljavanje ili zadržavanje radnog mjesta.


– Programima su obuhvaćena gotovo sva područja, a najveći interes polaznika vlada u području digitalnih programa. Ove smo godine otvorili i Karijerni centar u okviru kojega nudimo besplatne usluge karijernog savjetovanja, ističe Marušić.

Nastavak dobre prakse


– Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je 511.281 osoba s invaliditetom, što je 12,4 posto ukupnog stanovništva. Jednim projektom ne može se promijeniti situacija, ali EDUKOSI.TURIZAM nije prvi projekt namijenjen osobama s invaliditetom koji provodimo, već je nastavak naših nastojanja da obrazovnim programima pomognemo u poboljšanju njihove konkurentnosti na tržištu rada i na koncu povećanju njihove kvalitete života. Osobe s invaliditetom suočavaju se s nejednakim mogućnostima u obrazovanju i zapošljavanju, kao najvažnijih uvjeta za samostalan i neovisan život. Sudjelovanje osoba s invaliditetom u svijetu rada bitan je preduvjet njihove socijalne (re)integracije. Stoga smatramo da ovaj projekt može pridonijeti kvalitetnijem i ispunjenijem životu osoba s invaliditetom, ističe Marušić.


Prve radionice za 110 polaznika u udrugama i na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje počinju već u utorak, a obuhvaćaju širok spektar tema, od pisanja životopisa i molbe za posao, predstavljanja poslodavcu pa do organizacijskih i prodajnih vještina, marketinga i poduzetništva.